Kinderhandjes maken de petjes voor Peking 2008

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het komt veel voor bij de Chinese bedrijven die werken onder licentie van het Internationaal Olympisch Comité. PlayFair 2008, een combinatie van internationale vakbondskoepel IVV en de Schone Kleren Kampagne, heeft de arbeidsomstandigheden onderzocht in vier Chinese bedrijven die het logo en de mascotte van de spelen mogen gebruiken.

In alle vier de bedrijven verdienden de werknemers minder dan het minimumloon. Bij Lekit Stationery in Shenzen, dat onder meer agenda's met de Olympische mascotte Fuwa maakt, kregen ze amper twintig eurocent per uur. Het bedrijf had ook kinderen in dienst, van wie de jongste twaalf jaar was. Die moesten net als alle anderen regelmatig meer dan twaalf uur per dag werken.

Ook de werkomgeving in de bedrijven is beroerd. Zo klagen de werknemers bij Yue Wing Chong en Eagle Leather Products, die beide tassen maken met het logo van de spelen, over grote hoeveelheden stof en pluis in de lucht. Het verven van de tassen gebeurt zonder bescherming, wat leidt tot zweren op de handen.

In geen van de bedrijven kunnen werknemers zich organiseren. Zelfs de staatsvakbond is niet vertegenwoordigd. Zwangere vrouwen krijgen geen betaald verlof, wat wel zou moeten, en werknemers die opstappen raken een maand loon kwijt.

Lees dit artikel verder bij Trouw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons