Kinderen voelen zich wereldburger, maar hebben zorgen over de toekomst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hoe denken kinderen over armoede en het klimaatprobleem? Hebben ze vertrouwen in de toekomst van de wereld? Vinden ze zichzelf een wereldburger of niet? NCDO en kindertijdschrift Samsam legden deze vragen voor aan ruim 20.000 kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Afgelopen vrijdag presenteerde NCDO de resultaten van de ‘Kinderbarometer Wereldburgerschap’.…

Hoe denken kinderen over armoede en het klimaatprobleem? Hebben ze vertrouwen in de toekomst van de wereld? Vinden ze zichzelf een wereldburger of niet? NCDO en kindertijdschrift Samsam legden deze vragen voor aan ruim 20.000 kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Afgelopen vrijdag presenteerde NCDO de resultaten van de ‘Kinderbarometer Wereldburgerschap’.

De helft van de kinderen vindt zichzelf een wereldburger. De betrokkenheid van kinderen bij ‘wereldvraagstukken’ is groot: bijna driekwart van de kinderen vindt het belangrijk om iets te doen voor arme mensen in andere landen en wil helpen de wereld eerlijk en veiliger te maken voor iedereen. En drie op de vijf kinderen willen goed voor de aarde zorgen, zodat het milieu niet vervuilt.

Maar kinderen maken zich wel zorgen over de toekomst: slechts één op de tien denkt dat het de goede kant op gaat met de wereld. Kinderen zijn bovendien redelijk goed op de hoogte van de relatie tussen ‘hier’ en ‘daar’ als het gaat om voedsel, milieu en klimaat: drie op de vijf kinderen snapt dat er elders bossen worden gekapt voor ons papier, de helft snapt dat vieze uitlaatgassen hier zorgen voor klimaatproblemen in andere landen. De meeste kinderen vinden dat ze daarvoor hun verantwoordelijkheid moeten nemen: ruim de helft denkt zelf iets te kunnen doen tegen de opwarming van de aarde. Minder vertrouwen hebben kinderen in hun bijdrage in de strijd tegen armoede. Slechts twee op de vijf kinderen denken dat zij zelf iets aan de armoede in de wereld kunnen doen, al zegt zestig procent dat ze wel willen helpen.

Het is voor het eerst dat een dergelijk grootschalig onderzoek is gedaan naar hoe kinderen aankijken tegen een schonere, eerlijke, en veiligere wereld en wat zij daar zelf voor kunnen doen. Het hele onderzoek is te vinden op de website van NCDO. www.ncdo.nl.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons