Marie Colette Nganda Banque (haar leeftijd wil ze niet zeggen) is kinderarts in Bangui, de hoofdstad van CAR. Ze is getrouwd en heeft vijf kinderen tussen de 7 en 17 jaar. Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Achtergrond

Kinderen kracht geven

De werkdag begint voor kinderarts Marie Colette Nganda Banque om half acht. Zij is een van de 250 artsen op een bevolking van 4,5 miljoen mensen. Ruim vijf jaar wordt de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) verscheurd door conflict.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Meer dan een miljoen mensen zijn gevlucht. Van de achterblijvers zijn een miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp. Nganda Banque werkt in het Bangui Paediatric Complex, het enige kinderziekenhuis in het land. Jaarlijks komen hier 14.400 patiëntjes, het merendeel heeft malaria en is ondervoed.
Nganda Banque begint haar dag met te kijken of alles goed gaat met de baby’s. Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Ze begint met de overdracht tussen de nacht- en de dagploeg. Daarna voert ze in haar kantoor wat gegevens door en loopt ze haar ronde. “Onze 25 bedden zijn altijd bezet. De meeste ondervoede kinderen kunnen na een week bijvoeding met Plumpy’Nut (een pindakaasmengsel, red.) naar huis. Ik word nog steeds vrolijk van ieder aangesterkt kind. Vandaag onderzocht ik de negen maanden oude Sabrina Fanambi. Bij een plattelandskliniek constateerden ze dat ze ondergewicht had. Haar gewicht is nog niet op peil.”
Diane Yagousa (5) wordt gecontroleerd door Nganda Banque.Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Na de lunch – meestal vis – ontvangt ze de kinderen die elke ochtend aankomen. De werkdruk is hoog, de arbeidsomstandigheden zijn gevaarlijk. Nganda Banque: “Ik wil hier blijven, ik heb in dit land gestudeerd en wil iets terugdoen. Jonge kinderen lijden vaak zonder dat ze kunnen uitleggen wat er aan de hand is. Ze zijn kwetsbaar. Juist deze groep wil ik liefde en aandacht geven.”
Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Sabrina Fanambi (9 maanden) wordt gecontroleerd door Nganda Banque.Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Moeder Sara Kandagba (28), Nganda Banque en Sabrina Fanambi.Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Om één uur heeft Nganda Banque pauze. Ze eet dan meestal vis.Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Aan het einde van de dag doet ze een laatste ronde langs de patiënten én het verplegend personeel. Dan verruilt ze haar ziekenhuisschoenen voor hakjes en pakt de auto om naar huis te gaan. Er is een avondklok: tussen 20.00 en 5.00 uur mag niemand de straat op. “Ik maak het meestal niet laat, omdat ik fit aan de nieuwe dag wil beginnen.”
Om 5 uur haalt Nganda Banque haar spullen uit haar kluis en maakt zich klaar om naar huis te gaan. Beeld: Ilvy Njiokiktjien
Beeld: Ilvy Njiokiktjien

Moedersterfte in Sierra Leone

Moedersterfte in Nigeria

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons