Kies je voor jezelf, Nederland of de Wereld?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Waar kies je voor als je een geldbedrag van 150 euro mag besteden? Kies je dan voor jezelf of geef je het liever aan weeskinderen in India? Uit onderzoek van het NCDO blijkt dat jongeren het geld het liefst aan zichzelf of aan een naaste uitgeven. Ouderen en lager opgeleiden kiezen voor het beschermen van…

Waar kies je voor als je een geldbedrag van 150 euro mag besteden? Kies je dan voor jezelf of geef je het liever aan weeskinderen in India? Uit onderzoek van het NCDO blijkt dat jongeren het geld het liefst aan zichzelf of aan een naaste uitgeven. Ouderen en lager opgeleiden kiezen voor het beschermen van de natuur in Nederland.

Wanneer Nederlanders de keuze krijgen om een geldbedrag te verdelen, dan ligt de prioriteit bij henzelf en bij de directe leefomgeving. Het leveren van een bijdrage aan problemen verder weg is minder populair. NCDO ondervroeg in samenwerking met TNS/NIPO ruim 1000 Nederlanders naar hun prioriteiten als ze een bedrag van 150 euro mochten verdelen over drie ‘goede doelen’. Het kopen van iets leuks voor jezelf of iemand anders werd ook gezien als ‘goed doel’. Daarnaast hadden respondenten keuze uit goede doelen in Nederland, Europa of de wereld. Het bestrijden van honger in Afrika heeft als mondiaal doel de hoogste prioriteit, maar moet het doen met een vierde plaats in de ranglijst van 13 ‘goede doelen’.

Een compleet overzicht van de prioriteitenlijst is te vinden op www.ncdo.nl/onderzoek. Hier vindt u ook andere onderzoeken van NCDO over onder meer wereldburgerschap in het onderwijs en kennis over ontwikkelingssamenwerking bij bezoekers van de Afrikadag.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons