Keukenafval helpt Bujumbura bomen sparen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tot vorig jaar wist het stadsbestuur van Bujumbura zich geen raad met al het afval dat de stedelingen elke dag produceren. Bergen vuilnis zorgden voor onhygiënische toestanden. De ommezwaai kwam toen de stad besloot het ophalen en de verwerking van afval uit te besteden. De nieuwe Vereniging voor Ontwikkeling en Armoedebestrijding (ADLP) zag haar kans. De organisatie importeerde vanuit Rwanda een procédé waarbij huishoudelijk afval – vooral groenteresten en fruitschillen – wordt verwerkt in briketten die in kachels en kookvuurtjes kunnen worden gebruikt.

Kookstoven
Traditionele kookstoven

"Aanrader"

De eerste briketten kwamen in augustus vorig jaar op de markt. Volgens de ADLP kost koken op de nieuwe brandstof maar half zo veel als koken met de traditionele houtskool. De briketten vinden dan ook gretig aftrek. Zelfs de nationale politie, een grootverbruiker van hout en houtskool, gebruikt de briketten al. "Een aanrader", zegt Josée Ndayisenga, een huisvrouw uit Bujumbura. "Je kan ze makkelijk aansteken en ze doven niet vanzelf uit", zegt ze.

Ecologische winst

Het initiatief zorgt ook voor arbeidsplaatsen. In de Burundese hoofdstad verdienen nu bijna 80 mensen hun brood met het ophalen, het transport en de verwerking van afval. De ecologische winst is ook niet te versmaden. Koken en verwarmen doen de Burundezen bijna uitsluitend met hout en houtskool. Volgens Astère Bararwandika, de directeur van de Burundese bosadministratie, gaan in het kleine land elk jaar 2.160 hectaren bos voor de bijl om houtskool te produceren. Dat leidt tot sterke erosie in het heuvelachtige land.

De rest?

Maar er is ook kritiek. "De ADLP heeft alleen het probleem verplaatst", zegt Célestin Musavyi, de directeur van de stadsdienst SETEMU die over afvalophaling gaat. "Niet al het afval wordt verwerkt. Waar gaat de rest heen?" De ADLP zegt dat ze binnenkort machines zal hebben om de restanten om te zetten in meststoffen voor gebruik in de landbouw. Intussen wordt het restafval gewoon opgeslagen. President Pierre Nkurunziza lijkt er vertrouwen in te hebben. Bij een bezoek aan de organisatie nam hij enkele kilo's van de briketten mee om ze uit te testen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons