Achtergrond

Kerk zonder god

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag in het nieuws: steeds minder mensen zijn nog gelovig. Inmiddels is de meerderheid in Nederland ongelovig (zie artikel in Trouw).

Dat we niet (meer) in een god geloven, betekent niet dat we niet graag op zondagochtend samenkomen. De Sunday Assembly noemt zich een seculiere gemeenschap die het leven viert, een kerk zonder god, een community met als doel en motto: ‘Live better, help often & wonder more’. Elke maand zijn in verschillende steden de bijeenkomsten te bezoeken.

Autonome atheïst zoekt club
Ik wilde vroeger altijd op scouting en nu nog lijkt het me fantastisch. Niet alleen om het bomen-klimmen en spelletjes levend stratego in de modder, ook omdat het me zo fijn en veilig lijkt ergens bij te horen. Een groep, een club, een religieuze groepering desnoods.

[[{“fid”:”33304″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Sunday Assembly Utrecht”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Sunday Assembly Utrecht”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Sunday Assembly bijeenkomst in Utrecht

Ongetwijfeld ben ik de enige niet: de ontzuiling van Nederland maakte ons wellicht tot heel vrijdenkende individuen, we kunnen ons ook een beetje dwalende eenlingen voelen, zonder gezamenlijke god of geloof. De Sunday Assembly lijkt mij heel geschikt voor atheïstische individuen die, net als ik, best in samenzijn en samenleven geloven.

“Fire!”
Of je nu al jaren bekend bent met het concept of de andere bezoekers nog nooit hebt ontmoet; iedereen is van harte welkom. Zodra we onze warme winterjassen hebben afgepeld, nestelen bekenden en onbekenden zich naast elkaar op de stoelen die voor ons zijn klaargezet. Voor we kunnen vervallen in ongemakkelijke kennismakingen of zware overdenkingen, moeten we opstaan. Op het scherm verschijnt de tekst van “Fire” van The Pointer Sisters. Deze kerkdienst begint met enthousiaste karaoke.

Een uur met verliefde kikkers en flirttips
De twee enthousiaste gastvrouwen vertellen openhartig en vol zelfspot over zaken waarvoor zij bezwijken, van te sexy schoenen met onmogelijke pasvormen tot het uitstellen van elke mogelijkheid om te gaan sporten: het thema van de ochtend is verleiding. We krijgen in vlot tempo wijze lessen van een flirtcoach, live muziek en meezingliedjes, een vrolijk verhaal over verliefdheid door twee jonge voorleeskampioenes (Kikker is verliefd van Max Velthuijs) en zalige zelfgebakken taarten tot slot. Alles, zoals ons is beloofd, in één uur. Tijdens het programma is een minuut van bezinning gepland, een minuut om stil te zijn bij je eigen gedachten.

Sociale cohesie en liefdadigheid
Vanuit deze community worden we aangemoedigd deel te nemen in een van subgroepen. In het gezelschap van een aantal gelijkgezinden kun je aan de slag gaan als vrijwilliger in een bejaardenhuis of wekelijks samenkomen om existentiële thema’s te bespreken. Dat we niet lid zijn van een kerk, betekent namelijk niet dat we niet naar contact, sociale cohesie en liefdadigheid streven. Goddeloos betekent niet dat je er alleen voor staat. Vanochtend heb ik vijf nieuwe beste vrienden gesproken, drie potentiële huwelijkskandidaten ontmoet en twee chocoladetaartjes gegeten. De verleiding van al deze lieve gezelligheid kon ik niet weerstaan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons