Achtergrond

“Kennis belangrijker dan geld”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Huizen Kangemi 250
Kangemi

In Kangemi, dat tien kilometer van Nairobi ligt, wonen circa 200.000 mensen. De huizen zijn gemaakt van golfplaten, klei en stenen. Een groot deel van de bevolking bestaat uit werkeloze jeugd. Er is eigenlijk niets te doen voor hen in Kangemi en daarom zijn er veel problemen met alcoholisme, diefstal, prostitutie en worden jongeren apatisch. Ik was zelf werkeloos en ik was mijn eigen geklaag zat. Ik wilde er iets aan doen. Bovendien zag ik zoveel werkeloze jongeren rondhangen rondom mij. Veel jongeren zijn wel naar school geweest. Daarom wil ik hen stimuleren ondernemer te worden. Het Entrepreneur Resource Center moet daar een grote rol in gaan spelen.”

 

 

 

Vrijwilligers van Nabuur.com doen vanuit huis vanachter hun computer een concrete taak voor een project.

 

Een project van Nabuur.com. werd door bezoekers van OneWorld.nl verkozen tot de meest aansprekende actie van 2006.

Wat houdt jou gemotiveerd om zoveel voor anderen te doen terwijl je zelf ook bijna geen inkomen hebt?

 

“Ik heb een goed voorbeeld, want een van mijn collega’s is in 2001 een bedrijf begonnen in het verzamelen van afval. Hij heeft nu een inkomen en zorgt er met zijn bedrijf voor dat Kangemi schoon blijft. Deze collega is uitgeroepen tot Youth Business International (YBI) Entrepreneur of the Year. Dat motiveert mij en stimuleert veel andere jongeren om hun ondernemersdromen te realiseren. Internet is voor mij de bron van kennis en contacten. Een groot klaslokaal waar ik leer. Voor Kamgemi kan het internet wonderen doen, omdat we daarmee assistentie krijgen die anders onmogelijk zou zijn.”

 

 

 

 

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die willen samenwerken met jou?

“Soms denken we dat alleen geld de situatie kan veranderen. Maar het delen van kennis en ideeën kan net zoveel opleveren voor mensen die hulp nodig hebben. Vrijwilligerswerk doen is erg bevredigend, want door het delen van eenvoudige ideeën en ervaringen, verander je het leven van veel mensen.”

 

 

Bikundo's house 200
Bikundos huis

 

Hoe ziet een normale dag er uit voor jou?

 

“Ik word wakker om 7 uur. Voor ik vertrek, doe ik een uurtje aan zelfstudie. Ik heb net Goal Mapping van Brian Mayne uit gelezen en ben nu bezig in Psycho-Cybernetics van Bobbe Sommer. Het gaat over het verbeteren van je zelfbeeld en het stellen van doelen. Ongeveer 10 minuten wandelen van mijn huis is een klein kantoor, waar ik jongeren help die begeleiding nodig hebben voor hun ondernemingsplannen. Om een uur of 11 ga ik naar een Internetcafe in de buurt om mijn e-mail te checken. Meestal sla ik mijn lunch over, want daar heb ik geen geld voor. Rond 8 uur ‘s avonds ben ik weer thuis.”

 

 

Bikundo voor de Rijn
In Nederland, voor de Rijn

Wat vind je opvallend aan Nederland?

 

“Heel erg veel, maar het allermooiste vind ik de rivier. In Kangemi hebben we rivieren, maar die zijn meestal opgedroogd en vuil. Als ik een andere rivier wil zien, moet ik 3-4 uur met een bus reizen. En dat is jammer, want ik hou erg van rivieren. Tegelijkertijd brengt de rivier rust als ik onrustig ben. Deze hier (de Rijn) herinnert me aan ‘flow’. En dat symboliseert voor mij dat dingen in beweging komen.”

 

 

 

 Dit artikel is onderdeel van een serie interviews met als naam ‘Een klein project, hoeveel betekent het?’. Het gaat om kleinschalige projecten zijn die zijn gestart op initiatief van de lokale bevolking. Lokale projectmanagers van Nabuur.com vertellen over hun bijzondere initiatieven en de impact ervan. Zij waren onlangs een week in Nederland voor training en overleg.

 

Bekijk een video-oproep van Bikundo

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons