Achtergrond

Kenia wil toeristen terug

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Begin deze week belegde de Keniase minister van toerisme Najib Balal in nationaal park Maasai Mara nog een bijeenkomst voor politici en zakenmannen die betrokken zijn bij het toerisme, om te laten zien dat Kenia weer klaar is om toeristen te ontvangen.

Kenia Maasia Mara leeuw foto CC
Foto: CC

“In een jaar tijd is het toerisme weer op het oude peil,” zei de optimistische minister daar. “Sterker nog, over vijf jaar lukt het ons zelfs om jaarlijks nog eens drie miljoen extra toeristen te trekken bovenop de twee miljoen die we vorig jaar ontvingen.”

 

Annuleringen
Kenia is met zijn prachtige natuurparken en zonovergoten stranden altijd een lieveling geweest van de toeristen. Het geweld dat volgde op de presidentsverkiezingen eind december vorig jaar, leidde echter tot een groot aantal annuleringen. Regeringen gaven een negatief reisadvies en hoewel toeristen aangaven dat zij niet bedreigd werden, nam men het zekere voor het onzekere en werden zij het land uitgevlogen.

 

Grote katten lopen gevaar door wegblijven toeristen

Het wegblijven van de toeristen betekent een zwaar inkomstenverlies voor nationaal park Maasai Mara. Hierdoor kunnen de bestuurders van het park de veehouders niet langer compensaties betalen als hun koeien door leeuwen of luipaarden worden gedood. Dit dwingt de lokale Masai-bevolking ertoe om de grote katten te doden, om op die manier hun vee te beschermen.
Kenia Massai
Het fonds om de boeren te betalen in geval van aanvallen van leeuwen en luipaarden op hun vee bestaat sinds 2001. Sindsdien is het aantal leeuwen in het reservaat verdubbeld.

De omzet van de toeristische sector, de belangrijkste pijler van de economie, kelderde met 60 procent. Chauffeurs van safaribusjes werden ontslagen, souvenirverkopers konden hun waar niet kwijt, hoteleigenaren zaten met de handen in het haar en de boeren die hun producten aan die hotels verkopen, ook.

 

Coalitieregering

Na bemiddeling door Kofi Annan is er halverwege april een coalitieregering gevormd. Hoewel de onderlinge argwaan hier nog niet mee is opgelost, lijkt het land wel doordrongen te zijn van een gezamenlijke missie: het terugwinnen van het vertrouwen van de toerist. Nederland en andere landen hebben hun negatieve reisadvies inmiddels ingetrokken, maar dat heeft nog niet tot een hausse aan boekingen geleid.

 

De Keniaanse minister van Toerisme kan dan ook wel wat steun gebruiken. Die kreeg hij afgelopen weekend van Richard Branson. De luchtvaartmiljonair lanceerde zaterdag een grote campagne om Kenia weer in een goed blaadje te krijgen bij de Britse toerist. Dat doet hij niet uit filantropische overwegingen. Kenia ontvangt vooral veel Britse toeristen en voor Virgin Airlines, Branson’s maatschappij, was het instorten van het toerisme in Kenia ook een financiële strop. Branson liet wel een waarschuwing horen: “Als de politici het weer verknoeien, dan zijn we hier weg.”

 

Eind juni begint de grote trek door de Maasai Mara. Het is nog maar de vraag of het dan weer als vanouds dringen wordt om een mooi plaatje te schieten van dit bijzondere fenomeen. Dus is het misschien juist nu wel een goed moment om te gaan.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons