Achtergrond

Kenia op drift

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

kenia wanhoop“We zeiden altijd ‘Kenia hakuna matata’ (In Kenia heb je geen zorgen),” vertelt Vitalis Oduor tegen een verslaggever van de The Independent. “Op dit moment is er een hoop matata.” Oduor is afgelopen maandag met zijn familie uit de sloppenwijk Kibera gevlucht. Hij had een kleine kiosk waar hij groenten verkocht. Een groep jongens stak zijn kiosk in brand en stal al zijn groenten. Nu bivakkeert hij samen met zijn gezin en zijn moeder in het Jamhuri Park in Nairobi.

 

In dat park waar ook de International Trade Fair is gevestigd, hebben nog 4.000 andere Kenianen hun toevlucht gezocht. Het Rode Kruis deelt daar melk en maïsmeel uit. Duizenden vluchtelingen zwerven inmiddels rond in Kenia en de buurlanden Oeganda en Tanzania. Het merendeel van de vluchtelingen is afkomstig uit de multi-etnische Rift vallei waar het geweld het hevigst is.

 

Kinderverdriet

Volgens de organisatie Save the Children bestaat de helft van het aantal vluchtelingen uit kinderen. “De kampen zitten vol met huilende kinderen en ouders die getraumatiseerd zijn,” aldus Jan Coffey de directeur van Save the Children Kenia.

 

Rellen in Kenia
Na de verkiezingen van 27 december braken in het hele land hevige rellen uit. De oppositie en internationale waarnemers zeggen dat de verkiezingen, die nipt door Kibaki werden gewonnen, frauduleus waren. Mensen die ervan werden verdacht op Kibaki te hebben gestemd, meestal Kikuyu, waren het doelwit van aanvallen van demonstranten. Exacte gegevens over het aantal doden ontbreken. De schattingen variëren van 500 tot 1000.
 

kenia ballot box foto CC
Foto: CC

Een konvooi hulpgoederen is inmiddels op weg naar de vluchtelingen. Als de directe nood van de vluchtelingen is gelenigd dan is het probleem volgens Unicef nog lang niet van tafel. Het kinderfonds van de VN vreest dat als deze mensen die op de vlucht zijn geslagen om het geweld, straks als de ergste onlusten voorbij zijn, niet meer naar huis kunnen of durven.

 

 

Landhervormingen

 

VN-habitat deelt de vrees van Unicef en denkt dan ook dat er een lange termijn strategie nodig is voor de vluchtelingen. Mochten mensen hun huizen en land niet meer terug kunnen krijgen dan zou er volgens de organisatie zelfs nagedacht moeten worden over landhervormingsprogramma’s.

 

Ook op economisch vlak zien de vooruitzichten er op lange termijn niet gunstig uit. Door de gevechten en wegblokkades is de export en de veehandel lam komen te liggen en stijgen de voedselprijzen en nemen de tekorten toe. Het IMF waarschuwde van de week dat door slechte aanvoer van brandstoffen en machines ook de buurlanden Oeganda en Rwanda worden benadeeld.

 

Handelsmissie

Het investeringsklimaat voor Kenia en de rest van Afrika zag er de afgelopen tijd gunstig uit. De Wereldbank roemde onlangs nog de economische vooruitzichten van het continent. Het investeringsklimaat voor Kenia en misschien ook wel voor de rest van Afrika heeft nu een flinke knauw gekregen. Een Nederlandse handelsmissie die begin februari op initiatief van het ministerie van economische zaken Kenia zou aandoen, is bijvoorbeeld al geschrapt. Reden voor het uitstel van de missie, is dat het tij nu niet gunstig is om investeerders aan te trekken.

 

Het toerisme, een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Kenia, ligt momenteel ook stil. Buitenlandse operators hebben al hun reizen naar de wildparken en de kustplaats Mombassa geannuleerd. Kenia dat tot voor kort het imago van een stabiel land had, zal er hard aan moeten trekken om de geknakte reputatie bij buitenlandse toeristen en investeerders weer op te vijzelen.
 

kaart onrusten kenia rode kruis
Kaart van de onlusten in Kenia. Bron: Rode Kruis

 

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons