Kenia kiest Peace Heroes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze Peace Heroes zijn mensen die op een positieve manier hebben bijgedragen aan de vrede in de periode na de rellen in het land nu bijna een jaar geleden. Kenia kende rond de verkiezingen van 27 december 2007 een golf van geweld toen duidelijk werd dat zittend president Mwai Kibaki werd herkozen. Dat kostte zeker 1.500 mensen het leven. Zo’n 300.000 mensen raakten ontheemd. Het was een grote klap voor een land dat te boek staat als een van de meest stabiele landen van Afrika.

peace heroesWankel evenwicht
Ineke Aquarius, medeoprichter van Butterfly Works, werkt samen met Linda de Kooning van Media Focus on Africa aan het project. Zij noemt het "heel belangrijk dat er nu een positief signaal wordt afgegeven." Aquarius: "De sfeer is nog steeds gespannen in het land." Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het geweld toont hoe armoede een ontwikkelingsland kan destabiliseren. "Het evenwicht is wankel. Er is veel werkloosheid en de gevoeligheden rondom het landbezit maken het er ook niet stabieler op. De Kenianen zijn zelf ook helemaal niet gelukkig met het negatieve beeld dat de rellen opriepen in de rest van de wereld. En dat terwijl er zoveel goeds gebeurt in het land."

Iedereen die iets deed om de vrede te herstellen of sociale cohesie te
bewerkstelligen, komt in aanmerking voor de titel Peace Hero. Genomineerd is bijvoorbeeld Joel Cheruiyot Sigei, hij zorgde er voor dat vier families twee weken konden onderduiken toen het gevaarlijk was. Meer recent zette Mark Sala uit Nakuru zich in. Hij leidde een vredesmars met leerlingen van scholen in Nakuru.

Wil je weten wie er genomineerd is om de een van de vijf Peace Heroes te worden? Ga dan naar de actiesite van Unsung Peace Heroes. Op deze website worden eind januari de winnaars bekend gemaakt

Stemmen per sms
Bij de verkiezing voor ‘Unsung Peace Heroes’ kunnen Kenianen via sms, internet of het inspreken van voicemail anderen nomineren als vredesheld. Linda de Kooning van Media Focus on Africa: "’Met name die voicemailfunctie is handig voor mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Alle aanmeldingen worden gecheckt en komen dan op de site. Voor Unsung Peace Heroes wordt het prijswinnende platform van Ushahidi gebruikt: een applicatie waarmee precies een jaar geleden realtime de geweldsincidenten werden geregistreerd in google maps. Daarna kiest een jury de vijf winnende ‘Peace Heroes’. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het resultaat van de bijdrage en de moed die er nodig was om in actie te komen. De verhalen van de vijf helden komen in de landelijke krant de Standard Newspaper in januari. Daarnaast hebben we een bescheiden prijs van omgerekend 100 euro aan beltegoed voor de winnaars." Inmiddels hebben de vele aanmeldingen al 500 nominaties opgeleverd, en er zijn nog enkele dagen te gaan voordat de verkiezing sluit op 21 december.

Campagne leadershipGroot bereik
De initiatiefnemers noemen de kennis die is opgedaan met dit en de voorgaande projecten in Kenia heel waardevol. Ineke Aquarius: "Drie jaar geleden zijn we begonnen met een sms-campagne in de aanloop naar de verkiezingen. Daarbij stond leiderschap centraal. Iedere Keniaan heeft een mobiele telefoon of toegang tot een mobiele telefoon. Met twee vragen per week via sms’jes zetten we mensen met meer diepgang aan het denken over het leiderschap of stelden vragen over wat het er nu toe doet als je op iemand stemt. Gaat het om de populariteit of het feit of iemand daadwerkelijk de gezondheidszorg kan verbeteren? Hierbij werken we altijd met lokale partners want de formulering en het onderwerp van zo’n sms’je luistert natuurlijk nauw. Het is een heel goede en relatief goedkope manier om veel mensen te bereiken. Met deze uitgebreide campagne hebben we toen 6,5 miljoen mensen bereikt via tv en radio talkshows, documentaires, internet and sms.

De Kooning hoopt dan ook nu al dat de sms-actie en de Unsung Peace Heroes een vervolg krijgen: "We zouden campagnes als deze kunnen uitbreiden naar landen als Burundi, Zuid-Afrika of Oeganda. Maar eerst hopen we dat de Unsung Peace Heroes een positieve vibe afgeeft naar Kenia zodat de rest van de wereld ook de goede kanten van het land weer ziet."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons