Achtergrond

Kenia: Jongeren brengen sloppenwijk in kaart

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Kibera ligt op zeven kilometer afstand van het centrum van Nairobi. Het is de grootste informele nederzetting in Afrika, na de township Soweto in Zuid-Afrika. UN-Habitat schat het aantal inwoners van Kibera tussen de 500.000 en 700.000. Er leven meer dan 2000 mensen op een hectare.

 

Ondanks het hoge aantal inwoners is Kibera nog steeds een witte vlek op de kaart van Kenia. In het gebied ontbreken basisvoorzieningen zoals wc’s en stromend water. “De beperkte voorzieningen die er zijn, de verkeersstromen en het huizenpatroon, zijn grotendeels onzichtbaar voor de buitenwereld en de bewoners zelf”, zegt Mikel Maron van OpenStreetMap.

kenia kibera staand foto cc
Kibera, foto CC

 

“We weten maar heel weinig over wat er gaande is in de verschillende dorpen van Kibera. Mensen in Kibera weten misschien zelf niet welke faciliteiten er zijn, zoals gezondheidscentra en hulpverleningsinstanties, en welke diensten ze leveren.”

 

 

Open source

Er zijn veel organisaties die al gegevens hebben verzameld over Kibera, maar die informatie is niet voor iedereen beschikbaar, zegt Maron. “Wij willen de gegevens toegankelijk maken, zodat iedereen ze kan gebruiken en aanvullen volgens het open source-principe. De informatie kan eenvoudig gebruikt worden door niet-gouvernementele organisaties, private bedrijven en overheidsinstellingen die in de buurt werken.” 

 

De jonge kaartenmakers volgden een tweedaagse workshop over geografische informatiesystemen (GIS), voordat ze op pad gingen om belangrijke herkenningspunten in Kibera vast te leggen. De foto’s hiervan worden gescand en in het systeem geplaatst. Later wordt de informatie op het internet gezet en voor iedereen beschikbaar gemaakt.

 

Op de kaart komen herkenningspunten als kerken en moskeeën, scholen, bedrijven, restaurants en panden van organisaties te staan.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons