Keijzer en Klijnsma: meer aandacht voor ontwikkelingssamenwerking

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een debat tussen de nummers twee van VVD, CDA, PvdA, D66 en SP, vandaag op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg, eindigde met een open vraag van Rob Trip: welk thema zouden de running mates hebben aangekaart, wanneer zij zélf de onderwerpen hadden kunnen bepalen? Stientje van Veldhoven (D66) sprak over een groeiende wereldbevolking en benadrukte…

Een debat tussen de nummers twee van VVD, CDA, PvdA, D66 en SP, vandaag op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg, eindigde met een open vraag van Rob Trip: welk thema zouden de running mates hebben aangekaart, wanneer zij zélf de onderwerpen hadden kunnen bepalen?

Stientje van Veldhoven (D66) sprak over een groeiende wereldbevolking en benadrukte dat haar partij zich zou inspannen om iedereen aan een menswaardig bestaan te helpen. Jetta Klijnsma (PvdA) noemde ontwikkelingssamenwerking. Ze vertelde dat ze als ambassadeur betrokken is bij het Liliane Fonds en dat ‘delen’ voor haar en haar partij een belangrijke waarde vormt. Eenzelfde insteek koos Mona Keijzer (CDA). Ook voor haar bleek ontwikkelingssamenwerking een belangrijk onderwerp. ‘Je leeft niet alleen voor jezelf’, meende Keijzer. ‘We dragen verantwoordelijkheid tegenover andere landen’. Ook al was er volgens Keiizer van alles op ontwikkelingssamenwerking aan te merken, het belang ervan stond bij het CDA niet ter discussie.

De warme woorden van Mona Keijzer zijn opmerkelijk. Na de samenwerking met PVV en VVD, die beiden drastisch willen snoeien in het budget voor ontwikkelingssamenwerking, sprak het CDA-congres zich eerder dit jaar uit voor de instandhouding van 0,7 procent van het bruto binnenlands product voor ontwikkelingshulp. Maar op 20 augustus, bij een gesprek voor Omroep Brabant en BNdeStem, liet CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma weten dat hij over twee jaar de norm van 0,7 procent weer los wil laten. Na 2015 ‘kan het wel ietsjes minder’, aldus de CDA-leider vorige week in Breda. Blijkbaar zijn ze er bij het CDA nog niet helemaal uit.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons