Kamer: ‘Vorder subsidie Herfkens terug’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De oud-minister heeft de vergoeding onterecht ontvangen, want volgens de interne regels van de VN mag VN-personeel geen geld van derden aannemen. Een rechtszaak om het geld terug te vorderen, heeft volgens Verhagen echter alleen kans van slagen als een nog lopend onderzoek van de Verenigde Naties aanwijst dat Herfkens wist dat ze de huursubsidie niet mocht aannemen. Dat rapport is binnenkort klaar, maar moet dan nog door de juridische dienst en directeur van de UNDP worden bekeken.

Volgens Verhagen kende geen van de ambtenaren op het ministerie de regel dat VN-personeel geen geld van derden mag aannemen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang kwam eerder deze week op de proppen met een notitie van Buitenlandse Zaken, waaruit zou blijken dat het ministerie zelf de vergoeding heeft aangeboden.

De ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) verklaarden eerder dat terugvordering niet mogelijk is omdat niet meer is na te gaan wie destijds de subsidie aan Herfkens heeft toegezegd. 'Allen die op hoog niveau betrokken konden zijn', zijn 'persoonlijk gehoord', meldden zij in hun brief aan de Tweede Kamer. Zij hebben helaas 'geen goede herinnering' meer van de exacte toedracht en de volgorde van het besluitvormingsproces in 2002. Ook de toenmalige bewindslieden hebben zich volgens de ministers nergens mee bemoeid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de oud-minister inmiddels verzocht het geld vrijwillig terug te betalen. Hoe Herfkens daarop heeft gereageerd 'is personeelsvertrouwelijk.' In een interview met het NRC noemde zij deze discussie eerder 'ontstellend provinciaal.'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons