Kamasutra aidspreventie Indiase prostituees

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het idee ontstond na een onderzoek bij prostituees in Sonagachi, de grootste rosse buurt van Calcutta, waaruit bleek dat de meeste per dag meer dan vijf klanten over de vloer kregen. "Veel van de vrouwen waren daarnaast getrouwd en hadden enkele min of meer vaste relaties. We besloten hen ertoe te overhalen zich vooral te concentreren op enkele vaste klanten, en het aantal losse contacten zoveel mogelijk te vermijden", zegt Rajyashree Chouduri, de baas van het Institute of International Social Development (IISD), een ngo die aan aidspreventie doet.

Hogere inkomsten

"Uiteraard zeiden de vrouwen dat ze hun inkomen niet willen zien

sonagachi hoeren
Sonagachi prostituees, Foto: Wikipedia

dalen",zegt Chouduri. "Daarom raadden we hen aan wat extra's te doen. Erotisch plezier moet niet altijd uit penetratieve seks bestaan." Om hun argumenten te illustreren haalden de IISD-medewerkers de Kamasutra opnieuw boven, het oud-Indische standaardwerk over seks uit de tweede eeuw, dat boordevol tips staat over hoe het liefdespel kan worden uitgesponnen.
Voorlopig onderzoek lijkt erop te wijzen dat minder en meer tevreden klanten tot hogere inkomsten kunnen leiden, zegt Chouduri: "Veel van de prostituees zeggen dat de ze er dankzij de oude technieken in slagen hun aantal klanten te verminderen, en dus ook de kans om besmet te raken met aids."

Pleasure Project

Het idee om erotisch plezier een meer prominente plaats te geven in de preventie-inspanningen, wint stilaan internationaal terrein. Het Britse 'Pleasure Project' heeft een wereldwijd de traditionele kennis over de kunst der liefde in kaart gebracht. Het resultaat is een inventaris van erotische technieken die ngo's kunnen gebruiken in hun opleidingen, om "veilige seks" opnieuw sexy te maken.

condoom
Foto: CC

Veilig vrijen is sexy
De aidsepidemie heeft er volgens Ann Philpot, de initiatiefneemster van het Pleasure Project, voor gezorgd dat seks ten onrechte wordt gezien als een gevaarlijke, klinische aangelegenheid. "We willen veilige seks promoten zonder compromissen op het vlak van plezier", zei Philpot in augustus op een aidscongres in de Srilankaanse hoofdstad Colombo. "De meeste voorlichtingsprogramma's verliezen helemaal uit het oog dat mensen veilig vrijen een weinig sexy bezigheid vinden."

Pleasure Project

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons