‘Jullie gaan hard falen…!’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De natuur kent geen afvalproblemen. Alles wat tot leven komt eindigt weer als voedsel voor iets of iemand anders. Briljant toch? In het OneWorld LAB gaan we daarom koffieprut, dat normaal in de vuilemmer belandt, gebruiken als grondstof om oesterzwammen op te groeien.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17421″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”289″,”style”:”margin: 5px; width: 349px; height: 278px; float: left;”,”width”:”402″}}]]Omdat wij geen flauw idee hebben hoe je zoiets doet, belden wij met paddenstoeldeskundige Edwin Florès van Casa Foresta. “Als amateurs een beetje oesterzwammen gaan verbouwen op koffieprut?”, reageerde Flores laconiek. “Jullie gaan zó hard falen!” Om zijn gelijk te bewijzen stuurde Florès ons een oesterzwam-thuisgroei-pakket en daagde ons uit: Zijn oesterzwammen zouden mooier, groter en lekkerder worden dan ons koffieprutgroeisel.  

{C}[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17422″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”296″,”style”:”margin: 5px; width: 321px; height: 268px; float: right;”,”width”:”352″}}]]Prima, dachten wij, dan zetten we zijn oesterzwammenkit naast ons eigen koffieprut experiment, dan kunnen we de processen mooi vergelijken. Daarna moesten we alleen nog een geschikte ruimte vinden. De OneWorld redactie huist in het prachtige Tropentheater, dat vergeven is van donkere bezemkasten en ongebruikt toiletten.  Een mooie lablocatie vinden, leek ons dus niet zo moeilijk. De vriendelijke dame bij de receptie wees ons de weg naar de gebouwenbeheerders van het Tropentheater.

{C}[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17423″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”282″,”style”:”margin: 5px; width: 212px; height: 155px; float: left;”,”width”:”348″}}]]De gebouwenbeheerders Simon en Barry waren gelijk enthousiast over ons plan en namen ons mee naar de zolder, waar wij onze paddenstoelenkwekerij mochten beginnen.

{C}[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17426″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”style”:”margin: 5px; width: 187px; height: 252px; float: right;”}}]]Wat de zakken uit het oesterzwampakket betrof, volgden we de aanwijzingen uit de handleiding van Edwin Florès. Uit één van de zakken haalden we stiekem wat ‘broed’ om met wat koffieprut te vermengen. Verder vulden we ook een beker met koffieprut waar helemaal niets doorheen zat. In de hoop dat deze op wonderbaarlijke wijze alsnog iets oplevert.

En nu wachten we af. Welke oesterzwammen zullen beter groeien? Die van ons, of die van Casa Foresta? Wij houden je op de hoogte.

{C}[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17427″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”}}]]

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons