Achtergrond

‘Juist nu moeten we de MDG’s omarmen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als er al aandacht is wordt er vooral gemopperd over de onhaalbaarheid van de MDG’s. Ook vinden criticasters dat er meer naar de gevolgen gekeken wordt dan naar de oorzaken. Herfkens reist momenteel de hele wereld over om het belang van de millenniumdoelen nog maar eens te onderstrepen. In september komen de wereldleiders van de VN weer bijeen om verder te praten, maar eigenlijk wordt ze moe van dat gepraat. “De lidstaten doen allerlei beloftes maar geven er zelden een vervolg aan. Het is tijd voor actie.”

Milleniumgoals 250-121
Foto (cc)

Overal verkiezingen
Ze erkent dat het lastig zal worden om iets te bereiken bij de komende VN-top.  De oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking is niet blij met de verkiezingsgolf in Europa en hoopt dat er zo snel mogelijk sterke leiders opstaan. “Je hebt bepaalde lidstaten nodig die de kar moeten trekken, die zijn er nu niet. Bovendien lopen die landen hopeloos achter op schema of negeren eerder gemaakte afspraken.”

Afrikaanse buren
Daarmee is meteen de grootste bedreiging voor het niet-halen van de doelstellingen genoemd. “De lidstaten moeten gewoon uitvoeren wat ze tien jaar terug geroepen hebben. Onhaalbaar kunnen ze dus nooit zijn.” Natuurlijk kwam de economische crisis opeens om de hoek kijken, maar voor de MDG’s zou dat niet uit moeten maken, vindt Herfkens. “Juist door onze Afrikaanse buren gezond te maken investeer je in je eigen economie.”

Rijke boeren rijker
Als iedereen doet wat hij moet doen komt het helemaal goed, lijkt Herfkens te zeggen. Zijn aanpassingen helemaal niet nodig? “Wat de eerste zeven doelstellingen betreft niet nee”, zegt ze overtuigend. Doelstelling 8,  waarbij de rijken verzocht wordt de arme landen te steunen, is een ander verhaal. Ze noemt de 0,7% norm van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking. “Ik vindt dat de EU sancties mag opleggen als de norm niet gehaald wordt. Een invloedrijk land als Duitsland zou het goede voorbeeld moeten geven maar hun resultaten zijn zeer teleurstellend. Nu is de norm voor 2012 bijgesteld naar 0,63%. Er zijn geen consequenties aan verbonden als ook dat niet gehaald wordt, dat is jammer.”

Ook vindt ze dat het landbouwbeleid in Afrika op de schop moet. “De subsidies die Europa verstrekt verstoren de markt en maken de rijke boeren alleen maar rijker.”

Wat haar betreft staan de millenniumdoelen als een huis. Er moet alleen wel beter toegezien worden op vooruitgang die landen maken. “Sommige landen zijn bang om de buren te beledigen, maar juist dat tikje op de schouder kan stimulerend werken. Iemand moet de kar trekken.”

Foto boven: Eveline Herfkens (cc) United Nations

 

 

 

 

Eveline Herfkens (1952) is coördinator van de millenniumcampagne van de VN ter bestrijding van de armoede in de wereld. Tussen 1998 en 2002 was ze minister van Ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor zat ze zeventien jaar in de Tweede Kamer namens de PvdA. In 2008 kwam ze in opspraak  omdat ze van de Nederlandse staat huurvergoeding van drie jaar ontving voor haar appartement in New York. Die vergoeding was niet toegestaan voor een diplomate van de VN. In een interview met NRC  begreep ze weinig van de consternatie. Ze mocht na intern onderzoek gewoon blijven werken voor de VN. Omdat het niet duidelijk was of ze zelf om de subsidie gevraagd had, of dat het werd aangeboden door de staat heeft ze de vergoeding niet terugbetaald, ook niet na aandringen vanuit de Tweede Kamer

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons