“Een van de eerste reacties die ik krijg als ik aan iemand vertel dat ik uit Zuid-Afrika kom is: ‘maar je bent blank!’”, vertelt Jacobsz tijdens een skypegesprek vanuit het RNW Media kantoor in Hilversum. “Dit soort opmerkingen geven me alleen maar meer energie een beter beeld van Afrika neer te zetten.” Als projectleider van het jongerenplatform This is Africa, voormalig journalist voor CNBC Africa én blanke Zuid-Afrikaan heeft Jacobsz elk denkbaar cliché over Afrika wel de revue horen passeren. Met een diepgewortelde passie voor het continent zet ze zich in om een positiever, maar vooral volledig verhaal te vertellen over Afrika en haar enorme diversiteit aan mensen en culturen.
Ik was me gewoonweg niet bewust van de grote scheiding tussen blank en zwart
Een typisch blank Zuid-Afrikaans kind
“Ik ben gefascineerd door mensen en hun verhalen”, vertelt Jacobsz. “Mijn oud-collega bij CNCB Africa, ongeveer even oud als ik, vertelde me eens hoe haar schoolbus werd bekogeld met stenen. Zij zat op een zwarte school. Ik weet nog dat ik dacht ‘dit is zo ver van hoe ik ben opgegroeid’, maar dit soort verhalen vergroten je wereld. Hoe meer mensen ik ontmoette tijdens mijn reizen als journalist, hoe meer ik me realiseerde dat we ongeacht onze huidskleur allemaal dezelfde dromen en ambities hebben.”
Jacobsz woont inmiddels in Nederland maar groeide op in Pretoria tijdens de roerige overgang van het apartheidsregime naar een democratie. “Hoewel mijn ouders erg ruimdenkend waren, groeide ik op als een typisch blank Zuid-Afrikaans kind met automatisch meer privileges dan ieder ander gekleurd kind", vertelt Jacobsz. "Mijn vader moest voor zijn werk veel reizen en zijn zwarte Zimbabwaanse collega’s kwamen regelmatig bij ons over de vloer. Ik was me gewoonweg niet bewust van de grote scheiding tussen blank en zwart. Toen ik van een bijna volledig blanke middelbare school rechten ging studeren aan de universiteit van Pretoria werd mijn vriendenkring diverser. Door de verhalen van mijn vrienden werd ik me steeds meer bewust van de sociaal-politieke context in Zuid-Afrika. Hier is ook mijn liefde voor de journalistiek ontstaan.”
The #naturalhair movement spurns business opportunities for #Kenyan womenhttps://t.co/BuWX3WWEfG pic.twitter.com/q9TjJnNlcE
— This Is Africa (@ThisIsAfricaTIA) 21 september 2016
Het jongerenplatform This is Africa, een initiatief van RNW Media, richt zich op kunst, cultuur en muziek op het Afrikaanse continent, deelt verhalen van jongeren die het maken, prikt de Afrikaanse clichés door en gaat de diepere thema's als identiteit en seksuele rechten niet uit de weg.
Verhalen die aanzetten tot verandering
“Binnen een paar seconden weten we wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. We hebben toegang tot internet, nieuws en sociale media”, aldus Jacobsz. Je zou denken dat we in deze mondiale samenleving dan ook een beter beeld hebben van hoe de wereld in elkaar zit maar volgens Jacobsz valt dit vies tegen. “Zelfs Afrikanen onderling begrijpen elkaar vaak niet. Ook Zuid-Afrikanen vragen aan Tanzanianen of ze van het platteland komen. In april reisde ik nog met een collega naar Zuid-Afrika. Hij was verbaasd bij het zien van alle wolkenkrabbers en zei dat Zuid-Afrika hem deed denken aan een land als Singapore. Deze opmerking verraste mij, want wat had hij dan verwacht?”, vertelt Jacobsz.
“Als journalist hoop je altijd dat je verhalen aanzetten tot verandering. In de jaren dat ik bij CNBC Africa werkte was mijn doel een positief, maar ook vooral een volledig beeld te schetsen van de veranderingen op het continent. Iedereen kent het economische succesverhaal van Rwanda maar ik wilde laten zien hoe Botswana aan het veranderen is en dat landen als Namibië en Nigeria ook een enorme economische transitie doorgaan. Want hoe gaat een continent veranderen als niemand erin gelooft?”
De huidige generatie Afrikaanse jongeren is ongeduldiger dan die van onze ouders
Een jonge generatie met hoge verwachtingen
Ook in haar werk als projectleider voor het jongerenplatform This is Africa, een initiatief van RNW Media, houdt Jacobsz zich bezig met positieve berichtgeving over Afrika. Het platform publiceert verhalen over kunst, muziek en succesvolle jonge ondernemers die het maken in de medische sector of ICT. Maar gaat ook de diepere thema's als huidskleur, seksuele rechten, identiteit of de recentelijke ophef over 'racistisch kapselbeleid' op Zuid-Afrikaanse scholen niet uit de weg. Op de vraag 'waarom een platform met verhalen van jongeren?' reageert Jacobsz stellig: "Er wonen meer dan 1 miljard mensen op het Afrikaanse continent en ongeveer de helft is jonger dan 35 jaar." Volgens sommigen een 'tikkende tijdbom', maar voor Jacobsz een onuitputtelijke bron van talent en potentie voor verandering.
“De huidige generatie Afrikaanse jongeren is ongeduldiger dan die van onze ouders", stelt Jacobsz. "Ook zij hadden genoeg van de status quo, kijk maar naar de protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Maar wij verwachten meer van de toekomst omdat we verbonden zijn met de hele wereld en zien hoe snel dingen kunnen veranderen. Wij zijn letterlijk de toekomst van Afrika en hebben de meeste potentie om politieke en sociale verandering teweeg te brengen. Dit betekent ook dat we een positiever beeld van Afrika kunnen neerzetten, maar dan moeten we wel eerst leren elkaar te begrijpen.”