Achtergrond

Jongeren: ‘It’s all about us’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag de dag zijn er zijn 1,8 miljard jongeren op de wereld. Zij hebben allemaal hun eigen uitdagingen, problemen en successen. Er is een dag in het jaar waarop we stil staan bij de jongeren op de wereld die niet alle kansen krijgen waar ze recht op hebben. Dit is International Youth Day en die dag valt dit jaar op 12 augustus: morgen.

Dit jaar is deze dag iets specialer dan andere jaren. Het is namelijk de afsluiting van het International Year of Youth: een jaar waarin binnen de Verenigde Naties extra veel aandacht werd besteed aan jongeren, met als hoogtepunt de High-Level Meeting (HLM)  on Youth. Op 25 en 26 juli kwamen wereldleiders en jeugdvertegenwoordigers bij elkaar om te discussiëren over onderwerpen die de jeugd aangaat.  Ook de publieke tribune zat vol met jongeren, waaronder een 23-jarig meisje uit Nederland: ikzelf.

Ver-van-je-bed-show
Namens CHOICE for Youth and Sexuality mocht ik, samen met mijn collega Aukje, naar deze HLM om op te komen voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren wereldwijd. Er zijn nog veel jongeren die geen toegang hebben tot anticonceptie, niet uit kunnen komen voor hun seksuele geaardheid of geen eigen beslissing mogen maken over de partner die ze trouwen. Problemen die je je nauwelijks voor kunt stellen als vrije Nederlandse jongere.  Niet alleen komen wij op voor deze rechten, ook hechten we belang aan jongerenparticipatie. Dit was ook een van de hoofdonderwerpen van de HLM. Als er beleid over jongeren wordt gevormd is het toch logisch als jongeren daar zelf iets over te zeggen hebben? Wij zijn tenslotte de ervaringsexperts.

Gebrekkige jongerenparticipatie
Er waren genoeg uitdagingen in de voorbereiding van, en tijdens de HLM. Zo wilden we input geven op de resoluties, ofwel het outcome document,  die de VN-lidstaten zouden opstellen. Aan ons de taak om hier veel woorden en verwijzingen in te krijgen die het belang van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten onderstrepen.

Helaas was er geen sprake van betekenisvolle  jongerenparticipatie tijdens het opstellen van het outcome document. De meeste tekst stond al vast en wij hadden hier nog weinig, tot geen, invloed op. Een andere uitdaging was de oppositie. Zij waren in grote getalen aanwezig en onderbraken onze interessante discussies door enkel vragen te stellen over de gevaren van abortus.

Illusies
Omdat het outcome document al zo goed als vaststond zorgden de twee dagen van de High-Level Meeting niet voor grote verrassingen. De meeste landen stuurden een vertegenwoordiger om een country-statement te maken: een speech waarin wordt weergegeven waaraan een bepaald land waarde hecht. Positieve uitschieters waren landen die vroegen om een speciale VN afdeling voor jeugd. Een opvallende aanwezige was president Mugabe van Zimbabwe die op zo’n manier vertelde dat het leek alsof er in zijn land geen grote problemen zijn. Even een reality-check: homoseksualiteit is er nog steeds strafbaar.

Er is nog zoveel te bereiken en ik kan niet wachten totdat de volgende kans zich aandoet om mijn stem te laten horen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons