Je krijgt wat je geeft: stop bezuiniging op ontwikkelingshulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Actie #Jekrijgtwatjegeeft van start Nog meer bezuinigen op de allerarmsten in de wereld zou een historische vergissing zijn. Dat zegt een brede verzameling van ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties, nu het debat over bezuinigingen volop losbarst. Vandaag startten zij een actie onder de naam “Je Krijgt Wat Je Geeft”. Ze roepen iedereen op om  een tweet te…

Actie #Jekrijgtwatjegeeft van start

Nog meer bezuinigen op de allerarmsten in de wereld zou een historische vergissing zijn. Dat zegt een brede verzameling van ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties, nu het debat over bezuinigingen volop losbarst. Vandaag startten zij een actie onder de naam “Je Krijgt Wat Je Geeft“. Ze roepen iedereen op om  een tweet te sturen naar de onderhandelaars in het Catshuis.

Het kabinet bezuinigde in twee jaar tijd al 1 miljard op internationale samenwerking. Het zou zeer onrechtvaardig zijn om mensen in extreme armoede opnieuw voor de financiële crisis op te laten draaien. Dat schaadt hen, maar schaadt ook het aanzien, de invloed én economische groei van Nederland. Dat zegt Partos, branchevereniging voor ontwikkelingsorganisaties, in een persbericht.

“We schieten onszelf in de voet als de regering nog verder gaat snijden”, zegt Tom van der Lee, bestuurslid van Partos. “We verspelen onze economische en politieke invloed in de wereld. Wij begrijpen dat in tijden van crisis een gevoel kan ontstaan dat het hemd nader is dan de rok en mensen sceptischer worden tegenover internationale hulp. Tegelijk blijven Nederlanders nog steeds gul geven. Het beste antwoord op deze tegenstrijdigheid is: kijk naar de feiten: hulp werkt. De kindersterfte is in 50 jaar teruggebracht van 20 miljoen naar 8 miljoen per jaar. Het aantal armen is teruggedrongen met meer dan de helft.”

Stoppen met investeren in ontwikkeling heeft grote gevolgen, zegt Van der Lee. “Voor de mensen daar, maar het zal ook hier als een boemerang terugkeren. Je krijgt wat je geeft.”

 Meer lezen over deze actie? Ook een tweet sturen? Kijk op www.jekrijgtwatjegeeft.nu

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons