‘Jaarlijks kan het leven van één miljoen baby’s worden gered’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Jaarlijks sterven één miljoen baby’s op hun geboortedag, vooral in sub-Sahara. Onnodig, zegt Save the Children.

De meest risicovolle dag uit het leven van een kind is zijn eerste dag. Dat schrijft Save the Children in het rapport Surviving the First Day. Er zijn echter goedkope en eenvoudige manieren om te voorkomen dat jaarlijks meer dan één miljoen baby’s al op hun geboortedag sterven.

Het rapport, dat dinsdag 7 mei uitkwam, bevat een lijst met de geboortedag=sterfdag ratio van 186 landen. Het goede nieuws is dat het beter gaat met de gezondheid van moeders en hun kinderen: steeds sneller dalen de cijfers voor moeder- en kindersterfte. De sterfte onder baby’s neemt ook af, maar minder hard. In Peru, Brazilië, Egypte en China is de babysterfte sinds 1990 met ruim 60 procent afgenomen, een mondiaal record.

Minste overlevingskansen

De landen waar baby’s van één dag de minste overlevingskansen hebben zijn Somalië (18 ééndagsbaby’s per duizend overlijden), Congo, Mali en Somalië (17). De lijst gaat verder met Centraal-Afrikaanse Republiek (16), Angola, Ivoorkust, Tsjaad en Burundi (15). In Somalië overlijden 58 baby’s per duizend in de eerste maand, en 180 kinderen per duizend in de eerste vijf jaar. Ter vergelijking: in Nederland overlijdt één baby per duizend op de eerste dag, drie per duizend in de eerste maand en vier per duizend in de eerste vijf jaar. De cijfers voor de wereld gemiddeld liggen op 8, 22 en 51.

Kindersterfte gehalveerd

Wereldwijd is de kindersterfte sinds 1970 meer dan gehalveerd, ook al is de wereldbevolking in die periode verdubbeld. Maar een steeds groter deel daarvan (43 procent) betreft baby’s die in de eerste maand overlijden. Dat overkomt iedere dag 19 duizend baby’s. Jaarlijks sterven één miljoen baby’s op de dag dat ze worden geboren en drie miljoen in de eerste maand. Volgens Save the Children kan drie kwart van deze sterfgevallen worden voorkomen.

Goedkope middelen

De onderzoekers onderscheiden drie belangrijke oorzaken van de sterfte van kinderen van één dag: geboortecomplicaties, premature geboortes en infecties. Met producten die bijna overal verkrijgbaar zijn en die slechts tussen de 13 dollarcent en zes dollar kosten, kunnen jaarlijks één miljoen babylevens worden gered, stelt Save the Children. Het gaat dan om injecties en andere middelen om bijvoorbeeld de ademhaling bij baby’s op gang te brengen of die long- en hersenvliesontsteking tegengaan.

Moeders Index

Het rapport publiceert ook de jaarlijkse (nu de veertiende) Moeders Index – met de beste en slechtste landen voor moeders. Europese laden en Australië zitten in de hoogste regionen, de sub-Sahara landen scoren ook hier het slechtst, waar één op de 39 vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling sterft. Finland is het beste land voor vrouwen: een mix van gezondheid (lage moeder- en kindersterfte), onderwijs, bruto nationaal product per hoofd en politieke participatie is daar het hoogst. Finland wordt gevolgd door Zweden en Noorwegen. Onder aan de lijst bungelen Niger, Mali, Sierra Leone, Somalië en de Democratische Republiek Congo als hekkensluiter (op plaats 176). Nederland staat op de vijfde plek, en is daarmee een topland voor moeders en vrouwen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons