Ja ik wil!, fairtrade trouwen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
 

Wat hebben jullie met fairtrade dat jullie je huwelijk helemaal in het teken hiervan willen zetten?

Wanda Freeke: “Caleche en ik vinden duurzaamheid erg belangrijk. Zo houden we ons allebei in ons werk bezig met energiezuinig bouwen. Toen we ons hiervoor aanmelden hebben we ook een foto ingestuurd van onze rode, energiezuinige Toyota die Caleche voor het huwelijksaanzoek vol met hartjes had geplakt. Ik denk dat we daardoor zijn opgevallen.
Een huwelijk is sowieso een speciale aangelegenheid en wij vonden het extra speciaal om onze bruiloft in het teken van het goede doel te zetten. Dat je als consument door zoiets eenvoudigs als het kopen van Max Havelaar-producten boeren in arme landen kunt helpen om in hun levensonderhoud te voorzien, vinden wij een enorm goed initiatief.”

fairtrade bruidspaar2
Wanda en Caleche
Foto’s: Max Havelaar

 

 

En alleen het schenken van fairtrade koffie was niet genoeg?

 

“Klopt, het thema wordt helemaal doorgetrokken. Het bruidsboeket, de champagne, de hapjes en de jurk, alles is fair trade. Het grappige is dat nu we druk met de voorbereidingen bezig zijn, je oog opeens overal op fair trade producten valt. Dat is ook de boodschap die we willen overbrengen: fair trade is veel meer dan alleen eerlijke koffie en thee.”

Heeft zo’n fairtrade trouwjurk niet een hoog alternatief gehalte?

“Vorig jaar heeft Max Havelaar al eens een eerlijk trouwen week georganiseerd en de jurk van eerlijke katoen die ze toen promoten, vond ik mooi, maar het model was naar mijn smaak iets te eenvoudig. Maar mijn jurk is echt een topjurk geworden, mede dankzij het geweldige werk van topontwerpster Jessica Joyce en topcoupeuse Els Rosenboom. De enige beperking die er was, was dat het een jurk van katoen moest zijn omdat dat nu nog de enige stof is die fairtrade gecertificeerd is, maar er komen binnenkort ook andere eerlijke stoffen aan.”

Max Havelaar betaalt de bruiloft. Ben je niet bang dat de promotie voor het keurmerk ‘jullie’ dag overschaduwt?

 

Fairtrade huwelijksreis

De bruiloft die voltrokken wordt door Robert ten Brink, vindt plaats in restaurant Fifteen in Amsterdam, waar kansarme jongeren tot koks worden opgeleid. Het aanstaande bruidspaar mag de huwelijksnacht doorbrengen in de eerste fairtrade hotelkamer in het Dorint hotel en daarnaast gaat het paar op huwelijksreis met Sawadee naar Tanzania waar zij een fairtrade koffiecoöperatie zullen bezoeken.

“Nee hoor, we hebben ook overal inspraak in. Bijna alles is naar onze wens ingericht. Wij wilden bijvoorbeeld graag als thema hot pink en dat was geen probleem.”

En je bent de achtste ook nog eens jarig.

“Ja, door alle drukte was ik dat bijna vergeten. Het wordt zaterdag driedubbel feest: we vieren onze bruiloft, zetten een goed doel in het zonnetje en dan ben ik ook nog jarig.”

Jammer alleen dat je het weer niet ook fairtrade kunt bestellen.

“Ja dat is het enige wat iets minder fair is, maar we hopen dat het droog blijft.”

Wanda en Caleche hielden een blog bij over de voorbereidingen van hun bruiloft. Kijk op www.eerlijktrouwen.nl voor tips over hoe je eerlijk in het huwelijksbootje kunt stappen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons