It’s the water, stupid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Water kun je niet alleen drinken, we produceren er ook spullen en eten mee. Op de Wereldwaterdag werd er daarom een pleidooi gehouden voor water als prioriteit bij ontwikkelingssamenwerking in de toekomst.

“Bijna een miljard mensen heeft nog steeds geen drinkwater. En 2,5 miljard mensen hebben nog altijd geen sanitatie.” Prins Willem Alexander benadrukte in zijn afscheidsspeech op de Wereldwaterdag op vrijdag 22 maart in Den Haag dat er nog werk aan de winkel is op het gebied van water en sanitatie. De vraag naar water neemt toe omdat mensen meer gaan consumeren als ze rijker worden. En al dat vlees, die kleren en mobieltjes vragen om steeds meer water om ze te produceren.

Wake-up call
Ook ministers en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties grepen Wereldwaterdag aan om water boven aan de ontwikkelingsagenda te zetten. Kitty van der Heijden, ambassadeur voor duurzame ontwikkeling bij het ministerie van buitenlandse zaken zong het zelfs van het podium: “Wake up and live. Het is tijd voor een wake-up call. Voor ministers van financiën, die niet alleen naar geld maar ook naar water moeten kijken. Voor CEO’s van bedrijven, die hun afvalwater moeten schoon maken. Voor politici en consumenten die hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij moeten allemaal meer moeite doen om de wereld een water-veilige wereld te maken.” Ook haar baas, minister Ploumen voor Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zei aan het eind van de dag dat water moest terugkomen in nieuwe millenniumdoelen.

Waterkoning
Prins Willem-Alexander nam in een persoonlijke speech afscheid van zijn watercarrière, omdat hij, zoals hij zei, “binnenkort andere verantwoordelijkheden krijgt.” Hij bedankte de toehoorders in de zaal, “want u heeft geholpen mij te maken tot wie ik ben.” Maar de bijna-koning had ook nog een boodschap. “Ik sprak een jongen in Kenia die voor het eerst toegang tot drinkwater had gekregen en ik vroeg hem naar de millenniumdoelen. Hij zei me dat de doelen het beste zijn wat de mensheid had voortgebracht. En zo is het. Iedereen die cynisch is over de VN zou met de mensen moeten gaan praten die er baat bij hebben gehad. Maar we zijn er nog lang niet. Ook na 2015 moeten er concrete doelen gesteld worden op het gebied van drinkwater en sanitatie, om diegenen te bedienen die tot nog toe onbediend bleven.”

Oorlog om water
Prins El Hassan Bin Talal van Jordanië, een van de meest kleurrijke figuren van de dag, voegde veiligheid toe aan het rijtje van water-gerelateerde zaken. Als water schaarser wordt dreigen er in de toekomst oorlogen om water. In het Midden-Oosten is dat al werkelijkheid, zei de prins. “Waterproblemen kunnen niet door individuele landen worden opgelost. Juist daarom moeten we samenwerken. En water voor iedereen vraagt om geld. Maar er is maar een fractie nodig van de twee biljoen dollar die de Verenigde Staten uitgaf aan de oorlog in Irak.”

Urgentie
Unilever topman Paul Polman was ook op de Wereldwaterdag, en hij is bovendien lid van het high-level panel dat de VN adviseert over de opvolging van de millenniumdoelen na 2015. Polman benadrukte ook dat water samenhangt met andere doelen, en dat daarom de  millenniumdoelen moeten worden gecombineerd met de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. “Voor een ondernemer is de urgentie van water duidelijk. Bedrijven merken het meteen in hun bedrijfsplannen als er te weinig water is, of als er overstromingen zijn.”

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons