Iran gaat voor zonne-energie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens het Iraanse persagentschap IRNA is het land het nieuwe jaar gestart met de inhuldiging van een eerste geavanceerde zonnecentrale in Shiraz in de zuidwesten van het land. Het gaat om een ‘concentrating solar power’ (CSP) installatie, die gebruik maakt van parabolische spiegels om het zonlicht te concentreren en zo een waterreservoir te verhitten. Met de stoom die daaruit ontstaat, worden turbines aangedreven die stroom produceren.

 

centrale Iran
De zonne-energie komt
terecht bij deze centrale in Shiraz

De centrale is met een vermogen van 250 kilowatt eerder bescheiden, maar fungeert vooral als testproject voor de Iraanse overheid. Iran maakt ook al volop gebruik van zonlicht voor de verwarming van water: het telt meer dan vierduizend zonneboilers en verwarmt bijna driehonderd publieke baden met zonlicht. "Het land staat achter het gebruik van alternatieve en hernieuwbare energiebronnen", zei minister van Energie Parviz Fattah aan IRNA. "We willen die alternatieve bronnen in de toekomst flink uitbouwen; er is een groei aan investeringen te verwachten."

Goedkoper
CSP wordt gezien als een technologie die goedkoper, eenvoudiger en efficiënter is dan andere zonnetechnologieën zoals fotovoltaïsche cellen.  De centrales functioneren echter enkel goed in landen met weinig bewolking en een overvloed aan fel zonlicht. Vooral Spanje heeft zwaar ingezet op de technologie. In heel het land worden ruim vijftig van dergelijke centrales gebouwd die tegen 2015 een gezamenlijk vermogen van meer dan twee Gigawatt moeten hebben.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons