Iraanse vrouwen knippen massaal hun haar af uit protest tegen hoofddoek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De vrouwen willen zich door foto’s op de Facebookpagina te plaatsen verzetten tegen de verplichting een hijab (de islamitische hoofddoek, red.) te dragen in Iran. De grote fotostroom wijst op een groeiende frustratie tegen het regime van het land. De acht Iraanse modellen die deze maand zijn opgepakt, werden beschuldigd van ’het bevorderen van de westerse promiscuïteit’. Het dragen van de hijab is sinds de islamitische revolutie in 1979 verplicht.

"Ik wil genieten van vrijheid"

Kort kapsel

Onder de kop ‘Waarom ik mijn haar afknip’ schrijft iemand bij haar foto: “Ik haat het als iemand me dicteert mijn haren te bedekken. Sinds ik een rijbewijs heb, houd ik mijn kapsel opzettelijk kort. Ik wil genieten van de vrijheid als ik in mijn auto rondrijd. Mensen die me zien, hebben de indruk dat ik een auto besturende man ben, en laten me vervolgens met rust.”

 

​Culturele oorlog

Twee jaar geleden begon de Iraanse journalist en activist Masih Alinejad de Facebookpagina om te protesteren tegen de wet die de hoofddoek verplicht. “De overheid wil angst creëren, maar Iraanse vrouwen hebben iets gevonden om vrij over straat te lopen of zonder hoofddoek te rijden,” zei hij tegen de Britse krant The Independent. “Er is een serieuze culturele oorlog tussen twee levensstijlen aan de gang. Voor vrouwen is hun haar hun identiteit. Het feit dat ze het kort knippen om de zedenpolitie te ontwijken is hartverscheurend, maar tegelijkertijd ook heel moedig."

Iraanse vrouwen posten foto's zonder hoofddoek op sociale media

"Het verplicht dragen van een hijab is een schending van de persoonlijke en sociale vrijheid"

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons