Inwoner Nairobi werkt 28 minuten voor een Big Mac

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Aziatische steden werken arbeiders het langst: 2.154 uur per jaar. Dat is meer dan 41,5 uur per week, 52 weken per jaar. West-Europa scoort beduidend lager met 1.757 uur per jaar (34 uur/ week). Deze getallen komen uit onderzoek van de Zwitserse zakenbank USB. Al sinds 1970 publiceert de bank vergelijkingen van prijzen en…

In Aziatische steden werken arbeiders het langst: 2.154 uur per jaar. Dat is meer dan 41,5 uur per week, 52 weken per jaar. West-Europa scoort beduidend lager met 1.757 uur per jaar (34 uur/ week).

Deze getallen komen uit onderzoek van de Zwitserse zakenbank USB. Al sinds 1970 publiceert de bank vergelijkingen van prijzen en inkomens wereldwijd. Deze maand kwam de meest recente editie uit van het vergelijkingsrapport ‘Prices and Earnings’ waarin 72 steden zijn meegenomen. De meeste steden liggen in Europa (voor Nederland Amsterdam), maar ook veel Aziatische steden en Nairobi, Johannesburg en Caïro zijn in het onderzoek opgenomen.

Mexico-stad en Parijs liggen in het onderzoek niet alleen 9000 kilometer, maar ook 800 werkuren uit elkaar. In Mexico-stad worden de meeste uren per jaar gemaakt: 2.375, tegenover 1.558 in Parijs. Dat komt vooral doordat de Parijzenaren veel meer vakantiedagen hebben.

Big Mac index

Een gemiddelde Noord-Amerikaan kan elke maand een huishoudpakket kopen dat voldoet om een familie van drie personen te onderhouden. In West-Europa reikt het gemiddelde salaris tot net onder de tien pakketten en is dus zeker anderhalf inkomen per huishouden noodzakelijk. Een Zuid-Amerikaan of Oost-Europeaan kan vijf pakketten kopen. Een vergelijking met Azië en Afrika is niet gemaakt omdat de verschillen in consumptiepatroon te zeer verschillen.

USB berekent ook elke keer de ‘Big Mac index’: de tijd die een gemiddelde stadsbewoner moet werken om een Big Mac te kunnen kopen. In de steden die vergeleken zijn duurde dat gemiddeld 28 minuten, negen minuten minder dan in 2009 toen het vorige rapport verscheen. West-Europeanen werken gemiddeld 17 minuten voor een Big Mac, Zuid-Amerikanen 49 minuten. Een inwoner van Tokio verdient zijn of haar Big Mac het snelst: in 9 minuten. Een inwoner van Nairobi moet daar bijna anderhalf uur voor werken: 84 minuten. Bij het kopen van een Smartphone zijn de verschillen ook groot. Een inwoner van Zurich werk hier 22 uur voor; een Afrikaan of Aziaat kost dit meer dan drie weken salaris (uitgaande van een 45-urige werkweek).

Meer informatie is te vinden in het USB-rapport.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons