Investering voor start-up Closing the Loop

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Closing the Loop, het Nederlandse bedrijf dat de recycling van mobiele telefoons in Azië en Afrika stimuleert, maakt vandaag bekend dat het 360.000 euro aan investeringen heeft ontvangen in de vorm van convertible debts. Dit is gebeurd met de inbreng van de duurzame investeerder PYMWYMIC. De Nederlandse social start-up zal de kapitaalinjectie gebruiken om haar internationale activiteiten uit te breiden.

Impact-investeerders
Het betreft de eerste investeringsronde van de onderneming, die tot voor een jaar geleden alleen nog als stichting actief was. Daarna besloot oprichter Joost de Kluijver om zich fulltime met Closing the Loop bezig te houden. Hij schreef zich in voor Investment Ready, een programma voor innovatieve ‘greentech’-startups met een proof of concept. Tijdens de Demo Day van dit programma kwam de ondernemer in contact met PYMWYMIC, een groep van private impact-investeerders.

In totaal zijn er inmiddels meer dan 300.000 mobieltjes gerecycled.

Het businessmodel van Closing the Loop is tweeledig. In Afrika en Azië werkt Closing the Loop met lokale partners, die ter plekke kapotte mobieltjes opkopen via formele en informele kanalen. Deze worden vervolgens verscheept en in België voor 90 tot 95 procent gerecycled. Datzelfde gebeurt met kapotte toestellen die in Nederland via telecombedrijven, instellingen en consumenten bij Closing the Loop terechtkomen. In totaal zijn er inmiddels meer dan 300.000 mobieltjes gerecycled. Daarnaast werkt het bedrijf samen met bedrijven in de telecomsector, zoals Tele2 en Fairphone, om invulling te geven aan hun duurzaamheidsbeleid.

Grondstoffen
Closing the Loop wil de investering op drie manieren aanwenden. Er zullen nieuwe collega’s worden aangetrokken op het vlak van business development, projectmanagement en financieel management. Het grootste deel van het geld wordt aangewend voor de aankoop van grondstoffen, in dit geval ‘end of life’-mobieltjes. En ten slotte wordt de financiering aangewend voor de marketing van het concept, in Afrika, en het bedrijf, wereldwijd.

De Kluijver ziet de financiering als een belangrijke stap in de ontwikkeling van Closing the Loop. “Deze erkenning in de vorm van een financiële investering die ons helpt verder op te schalen, is echt een teken dat we op de goede weg zijn.”
Marieke Pluk, programma coördinator bij Investment Ready: “Innovatieve ‘greentech’-startups als Closing the Loop creëren grote maatschappelijke waarde voor mens en milieu, maar het concept social enterprise en de plek van dit type organisaties binnen de maatschappij zijn relatief nieuw. Daarom is het belangrijk dat ze steun krijgen en een stem naar stakeholders als de overheid en grootzakelijke bedrijven.”

Over het Investment Ready Program

Om innovatieve, duurzame bedrijven met groeiambitie klaar te stomen voor een investering organiseren Stichting DOEN, Hivos en Impact Hub Amsterdam ook dit jaar weer het Investment Ready Program. Het programma is bedoeld voor ondernemers, waarvan het bestaansrecht is bewezen en die in Nederland zijn gevestigd, die op zoek zijn naar EUR 200.000 tot EUR 2.000.000 aan investeringen. Zij kunnen zich tot 20 september 2015 aanmelden. 

 

Inmiddels vertrouwde programmapartners als Boston Consulting Group, De Brauw Blackstone Westbroek, pitch coach David Beckett (Best3Minutes) en Mr.Prezident haken ook dit jaar weer aan. Nieuwe partners zijn PR-bureau En Serio, storytelling- en presentatietool Prezi en Professional Rebel die haar netwerk van pioniers en start-ups gaat inzetten om de beste ondernemers te scouten voor het programma. Ook zijn er samenwerkingen met de investeerdersnetwerken Toniic, SOCAP, De Investeerdersclub, Money Meets Ideas en PYMWYMIC.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons