‘Investeer in meisjes!’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hoe heb je de reis ervaren?
“Het was heel mooi om langs zoveel projecten te fietsen en de kinderen die door Plan geholpen worden, te ontmoeten. Ik vond het spannend om met een groep van 26 vrouwen op pad te gaan die je eigenlijk niet kent, maar het is me enorm meegevallen. Het was een diverse groep met vrouwen tussen de 20 en 77, maar één ding hadden we gemeen: iedereen was zo gemotiveerd. Op sommige dagen fietsten we 90 kilometer, dat was best pittig. Het fietsen was wel écht iets dat we samen deden, waarin we elkaar steunden. De eerste dag in Vietnam werd de 77-jarige Betsy geholpen om de berg op te komen, later was zij diegeen die iemand mee trok. Niemand viel buiten de groep. Het ging meer om geest en mentaliteit, dan om leeftijd.”

Waarom is het zo belangrijk om meer aandacht te besteden aan de positie van meisjes?
“Meisjes zijn in veel landen achtergesteld. Er wordt minder geïnvesteerd in dochters dan in zoons. Ze krijgen minder eten, minder scholing en worden vroeg uitgehuwelijkt. Soms worden meisjes zelfs geaborteerd. Dit komt allemaal doordat in sommige culturen het idee leeft dat jongens veel meer opleveren voor de oude dag en dat meisjes juist veel kosten, door bijvoorbeeld de bruidsschat. Wat een meisje oplevert, ligt natuurlijk aan de positie die zij inneemt in de maatschappij. Als de dochter óók naar school zou gaan, zou ze net zoveel kunnen opleveren als de zoon.”

Wat is de aanpak van Plan?
“Plan werkt samen met lokale partnerorganisaties in verschillende landen, omdat zij goed bekend zijn met de valkuilen en potentie van de mensen. Een paar jaar geleden was ik in Nepal, waar mensenhandel een groot probleem is. Meisjes uit rurale gebieden wordt een prachtige toekomst in het buitenland beloofd, maar als ze eenmaal de grens over zijn, worden ze verkocht als seks- of huisslaaf. Als ze hieruit weten te ontsnappen, worden ze vaak niet meer opgenomen in hun eigen kring. Voorlichting is hier de sleutel om zowel te voorkomen als te genezen. Onderwijs is soms heel basaal.”

Cycle4Girls
Alle deelnemers van Cycle4Girls betaalden zelf hun reis (2.200 euro) en wierven daarbovenop ieder meer dan 3.000 euro per persoon. De opbrengst, 108 duizend euro, gaat naar projecten van Plan die Vietnamese kinderen – meisjes in het bijzonder – toegang geven tot onderwijs, voeding en drinkwater. Elke 1.000 euro sponsort één meisje voor drie jaar.

Is basaal onderwijs wel de meest effectieve oplossing?
“Ik geloof écht dat kennis macht is. Als je totaal geen onderwijs hebt genoten en alleen je eigen kleine wereldje kent, heb je helemaal geen idee wat je rechten en mogelijkheden zijn. Leren over de wereld en over jezelf zorgt ervoor dat je veel meer verstandige beslissingen kunt maken. Het betekent niet dat je direct ontsnapt aan armoede, maar bijvoorbeeld wel dat je weet wanneer je lichaam klaar is om een kind te baren. Of dat je weet dat er een luchtje aan zit als iemand je uit het niets een prachtige toekomst belooft.”

Waarom richtte deze fietsreis van Cycle4Girls zich op Vietnam?
“Vietnam ontwikkelt zich heel snel, maar veel etnische minderheden uit geïsoleerde berggebieden blijven achter. Wij sponsoren in principe de meisjes, maar de hele gemeenschap gaat erop vooruit. Het geld wordt bijvoorbeeld besteed aan een eerlijk onderwijssysteem of toegang tot voedsel- en drinkwatervoorzieningen. Zo worden mannen ook min of meer gedwongen om vrouwen een belangrijke plek te geven.”

Foto: Floor Catshoek

Wat is het belangrijkste doel van Cycle4Girls?
“Meer kansen voor meisjes – en daarmee dus meer gelijkheid. Binnen een gemeenschap werken we daaraan op cultureel, economisch en religieus niveau. We praten bijvoorbeeld met lokale overheden en religieuze instanties. Een mentaliteitsverandering is heel lastig en kost veel tijd. Als men ziet dat meisjes ook goed kunnen leren, een belangrijke baan kunnen hebben en veel geld kunnen opleveren, dan zijn ze eerder geneigd om te investeren in de toekomst van hun dochter.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons