Investeer in jongeren en hun seksualiteit!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Basaal mensenrecht

In de discussie over ontwikkelingsdoelen blijkt telkens weer dat er landen zijn die zich niet kunnen vinden in zelfs de meest basale mensenrechten, stelt directeur Dianda Veldman van Rutgers WPF. “Het gaat dan met name om het recht van mensen om zelf te beslissen wanneer en hoeveel kinderen ze willen, en met wie ze hun leven willen delen. Ultraconservatieven uit religieuze en populistische hoek hebben hier vaak moeite mee, terwijl deze rechten toch echt nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen te behalen.”

Jonge mensen

Statistieken laten zien dat een op de vijf vrouwen een kind krijgt voordat ze 18 jaar oud is. In de armste landen, gaat het vaak zelfs om een op de drie meisjes. Mede daardoor sterven elk jaar 250.000 vrouwen en meisjes tijdens zwangerschap en bevalling. Tien procent van alle vrouwen heeft geen toegang tot anticonceptie.

Voor jonge mensen is het moeilijk om op te komen voor hun seksuele en reproductieve gezondheid. “In veel landen weten gezondheidsmedewerkers niet om te gaan met jongeren die om raad komen vragen. In sommige landen loop je het risico gearresteerd te worden als je condooms op zak hebt. Seksualiteit blijft moeilijk bespreekbaar en een kind krijgen overkomt je.”

Voor Wereldbevolkingsdag – vrijdag 11 juli –  roept de Verenigde Naties op om te investeren in jongeren. Er waren op de wereld nog nooit zoveel jonge mensen als nu. Dit is een fantastische kans voor de toekomst.

Seksuele vorming

Seksuele vormingsonderwijs voor jongens en meisjes is een goed begin om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te verbeteren. Wanneer jongeren meer weten over hun lichaam en dat van de ander, ontstaat er meer gelijkheid tussen man en vrouw, respect voor diversiteit en neemt ook seksueel geweld af. Jongeren krijgen minder snel kinderen, gaan langer naar school en kunnen meer betekenen voor de ontwikkeling van hun land.

Gezinsplanning is een van de beste investeringen in het verbeteren van menselijk kapitaal en zet landen op het pad van groei en duurzame ontwikkeling.  “Alleen met aandacht voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, hebben vrouwen en meisjes de mogelijkheid hun toekomst in eigen handen te nemen. Pas dan wordt ontwikkeling niet alleen duurzaam maar ook betekenisvol.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons