Achtergrond

“Internationale noodhulp faalt”- Artsen zonder Grenzen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De internationale noodhulp faalt, schrijft Artsen Zonder Grenzen in het rapport Where is everyone? – Responding to emergencies in the most difficult places dat vandaag verschijnt. Met name de Verenigde Naties zouden veel beter en efficiënter humanitaire hulp kunnen verlenen.

Geld is niet het probleem

Internationale hulporganisaties hebben meer geld, middelen en kennis dan ooit tot hun beschikking, schijft Artsen Zonder Grenzen (AzG), maar in de praktijk – bijvoorbeeld in Syrië, Congo, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek – schiet het systeem van noodhulpverlening tekort. Acute noodsituaties en moeilijk te bereiken humanitaire rampen, blijven te vaak verstoken van snelle en adequate hulp. Steeds vaker mijden hulporganisaties de gevaarlijke en moeilijke plekken en besteden ze het werk uit aan lokale ngo’s, die niet altijd de kennis en capaciteit hebben om het werk uit te oefenen. Veel VN-organisaties zijn inflexibel en inefficiënt en staan zouden een goede besluitvorming in de weg staan.

“Het probleem is niet geld, maar de beslissingen van organisaties die te weinig prioriteit geven aan goede noodhulp,” schrijft AzG.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons