In Doha, de hoofdstad van Qatar, is vandaag de 18e internationale klimaatconferentie begonnen. Het belangrijkste punt op de agenda is het verkleinen van de uitstoot van broeikasgassen.
Onderhandelaars uit bijna tweehonderd landen zijn bijeengekomen om manieren te bespreken om de opwarming van de aarde tegen te gaan, en arme landen te helpen zich aan de veranderende klimaatomstandigheden aan te passen.
Einde Kyoto
Aan het einde van 2012 loopt het Kyoto-protocol af, het in 1997 door de Verenigde Naties opgestelde klimaatverdrag. Tot nu toe zijn er nog geen bindende afspraken gemaakt voor wat er daarna gebeurt. De belangrijkste afspraak uit het verdrag is een co2-reductie van 5,2% ten opzichte van 1990 in 37 landen. Deze norm is nog niet behaald. Tijdens de klimaattop van vorig jaar, is afgesproken dat de partijen het in ieder geval voor 2015 eens moeten zijn over een vervolg op het verdrag.
Qatar
De keuze voor Doha als locatie van de conferentie is vrij opmerkelijk. Qatar is een belangrijke olieproducent, en stemde tot nu toe steevast tegen ambitieuze klimaatverdragen. Bovendien hebben inwoners van Qatar de hoogste ecologische voetafdruk ter wereld, zo’n tien keer het wereldwijde gemiddelde. Ook de verkozen leider van de klimaattop van dit jaar, Abdullah bin Hamad Al-Attiyah, roept veel kritiek op. Hij is namelijk voormalig voorzitter van de OPEC, de Organisatie van Olieproducerende Landen, en winnaar van de Petroleum Exectutive of the Year Award in 2008.
Lees meer bij: NRC, Trouw. en Rijksoverheid.
Beeld: cc