‘Internationale communicatie door aanraking’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

kamerAls je binnenkomt in de praktijkruimte van Cordula voel je meteen de prettig ontspannen sfeer die een yoga- of meditatieruimte ook oproept. Er ligt een gekleurd matras op de vloer met wat dekens en het kantoorgedeelte is afgescheiden met twee kamerschermen. Cordula past goed in de kamer. Vol vuur steekt ze van wal met haar Shiatsu-geschiedenis.

 

Van vertaalster naar Shiatsu-therapeut. Hoe?

"Ik woon al ruim twintig jaar in Amsterdam en werkte in eerste instantie als vertaalster Nederlands – Engels – Duits. Al achttien jaar geleden kwam ik in aanraking met Shiatsu toen ik zelf een centrum bezocht in de Pijp waar ik toen woonde. Mijn eerste behandeling maakte me enthousiast. Ik vond het zelfs zo leuk dat ik meteen wist dat het was wat ik wilde gaan doen. Mijn financiële situatie stond me dat toen niet toe: dat gebeurde pas ongeveer tien jaar later. Toen ging ik de 3-jarige opleiding doen."

 

Waarom uitgerekend Shiatsu?

"Het mooie aan Shiatsu vind ik onder andere dat je geen klachten hoeft te hebben om een behandeling te ondergaan. Het werkt heel preventief. Behalve dat ik iets voor een ander kan betekenen als therapeut, doet Shiatsu ook iets met mij. Ik kan iets geven maar krijg ook iets terug. Communicatie door aanraking, noem ik het ook wel."

 

diplomamuurKun je uitleggen wat Shiatsu ongeveer is?

"Er zijn verschillende stijlen Shiatsu. Ik beoefen Zen Shiatsu, Deze werkvorm is voornamelijk geënt op de meridiaan-shiatsu zoals die aan het begin van de vorige eeuw werd ontwikkeld door Shizuto Masunaga, die veel pionierswerk heeft verricht op het gebied van meridianen. Japan kent een groot gevoel voor esthetiek en aandacht. Dat komt naar voren in deze stijl."

 

Wat gebeurt er bij Shiatsu-massage?

"Ik noem het geen massage. Dat heeft voor mij een westerse associatie met olie en dergelijke. Het woord Shiatsu betekent vingerdruk. Door middel van het uitoefenen van druk op de menselijke huid en het uitvoeren van strekkingen en manipulaties wordt de ki, ofwel de levensenergie, weer uitgenodigd te gaan stromen om zodoende te zorgen voor een optimaal welbevinden. Shiatsu activeert het lichaamsbewustzijn en de mogelijkheden een nieuwe balans te creëren"

 

yinyangHeeft Shiatsu iets met chakra's (zeven centra van spirituele energie in het lichaam) te maken?

"Nee. Chakra´s zijn een Indiaas concept. Shiatsu komt uit Japan en heeft haar wortels in de Oosterse geneeskunde uit China, waarvan de meridiaanleer, Yin en Yang en de leer van de vijf veranderingsfases essentiële onderdelen zijn."

 

Als iemand bij je aanklopt voor een behandeling: hoe ga je dan te werk?

"Ik begin altijd met een persoonlijk gesprek. Aan de hand daarvan kom ik al een heel eind. Welke klachten heeft iemand? Hoe steekt iemand in zijn vel? Vervolgens is de buikdiagnose een heel belangrijk onderdeel van Shiatsu. Hara is het woord voor buik en daar komt de kracht vandaan. De buik geeft aan welke zones van het lijf aandacht nodig hebben. Sommige plekken in het lijf kunnen energie te kort komen. Shiatsu kan die 'lege' plek dan voeden."

 

Welke mensen komen bij jou?

"Allerlei verschillende mensen eigenlijk, van 25 tot 65 jaar oud. De meeste hebben tegenwoordig wel gehoord van Shiatsu. Soms komen ze uit nieuwsgierigheid. Ik heb wel gemerkt sinds de start van mijn praktijk in 2004 dat Shiatsu nu bij veel meer mensen bekend is."

 

cordulagrootWaarom zouden mensen kunnen kiezen voor juist een Shiatsu-behandeling?

"Shiatsu is eigenlijk een primaire vorm van heling. In een wereld waar er zoveel op ons afkomt, waarin we zo druk zijn, waar we worden geconfronteerd met zoveel informatie, ontstaat een disbalans, soms vage klachten. Shiatsu kan helpen de balans terug te brengen. In Japan is een Shiatsu-behandeling veel gebruikelijker, in het westen valt het nog steeds onder de alternatieve geneeswijzen. Maar de meeste zorgverzekeraars vergoeden inmiddels mijn behandelingen."

 

Wat betekent Shiatsu voor jou?

"Het is een verrijking van mijn leven. Ik geloof er stellig in en ben dankbaar en blij het te kunnen doen bij mensen."

 

http://www.shiatsu-masunaga.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons