Het forum voor niet-gouvernementele organisaties uit alle windstreken denkt in Schotland vijf dagen na over "Samenwerking voor een rechtvaardige wereld". Civicus, dat zijn hoofdkwartier in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg heeft, vergaderde vorig jaar in Glasgow en keert er ook volgend jaar terug. Het hoofdthema blijft die drie jaren onveranderd.
"We leven in een wereld van economische apartheid", zegt Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Civicus. "De wereld valt eerder verder uiteen dan dat hij samengroeit. Er verschijnen meer breuklijnen, de verschillen tussen Noord en Zuid worden groter, regionale tegenstellingen verscherpen zich. Ons thema is dus relevant en tijdloos."
Op de bijeenkomst in Glasgow zal onder meer gepraat worden over schuldkwijtschelding, verhoging en verbetering van ontwikkelingshulp, eerlijke wereldhandel, corruptie en goed bestuur. Het zijn thema's die uit de niet-gouvernementele beweging komen, maar sinds enkele jaren ook hoog op de agenda van de G8 staan, de club van de machtige industrielanden. Twee jaar geleden lieten de leiders van de G8-landen (de VS, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland en Japan) zich op een top in het Schotse Gleneagles verleiden tot forse beloften rond die onderwerpen.
"De beloften gingen toen niet ver genoeg", zegt Naidoo. "De G8 verminderde de schuld van 18 arme landen, wij wilden toezeggingen voor 56 ontwikkelingslanden." En de G8-landen maken volgens Naido geen haast rond punten die echte inspanningen vergen. "Ze schuiven de onderhandelingen over de wereldhandel op de lange baan. Ze kijken vooral naar hun eigen belangen. Europese boeren dumpen bijvoorbeeld nog altijd kippenvlees in Ghana en duwen de Ghanese boeren daardoor uit de markt. Internationale economische apartheid noem ik dat. Dat is de boodschap die we willen overbrengen naar de G8-top."
Net als vorig jaar wil Civicus zich sterk maken voor het lot van activisten uit landen waar de vrijheid van vereniging en het recht op vrije meningsuiting met voeten worden getreden. "We hebben twintig gevallen uit landen over de hele wereld geselecteerd en brengen die constant onder de aandacht. Bij de opening van de conferentie staan Daniel Bekele and Netsanet Demissie centraal, twee activisten uit Ethiopië die al achttien maanden in de gevangenis zitten. We voeren campagne voor hun vrijlating", zegt Naidoo. "Vorig jaar hadden we een gesprek met de Ethiopische premier Meles Zenawi. Hij beloofde ons dat ze een snel proces zouden krijgen."
Ook de westerse landen ontsnappen niet aan de kritiek van Civicus. Volgens Naidoo hebben de VS en Groot-Brittannië met hun harde aanpak van terreurverdachten de rest van de wereld duidelijk gemaakt dat rechten van arrestanten genegeerd kunnen worden zolang een bedreiging van de staatsveiligheid kan worden ingeroepen.