Intensievere samenwerking voor boeren in ontwikkelingslanden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zowel Agriterra als SNV zijn lid van Agri-ProFocus, een publiek-privaat partnerschap waarin verschillende Nederlandse partijen hun kennis delen en samenwerken om boerenorganisaties en coöperaties effectiever te ondersteunen. Tijdens het Farmers Fighting Poverty Congres in het voorjaar van 2006 in Arnhem werd de basis gelegd voor dit partnerschap dat vervolgens door de SNV- en Agriterra-adviseurs in het veld verder is uitgewerkt.

 

Dit heeft geresulteerd in een Memorandum of Cooperation waarin Agriterra, SNV en Agri-ProFocus hun samenwerking hebben vastgelegd. Deze overeenkomst levert veel meerwaarde op. Zo heeft Agriterra ruime financiële middelen ter ondersteuning van producentenorganisaties, terwijl de kracht van SNV schuilt in de vele lokale adviseurs. Agriterra werkt veelal met nationale boerenorganisaties en richt zich met haar Farmers Fighting Poverty programma de komende jaren meer op leden aan de basis. SNV werkt vooral met lokale organisaties en versterkt de samenwerking tussen producentenorganisaties met lokale overheden en met (financiële) dienstverleners. Beide organisaties vullen elkaar dus prima aan om boerenorganisaties te versterken. Agri-ProFocus ontwikkelt een leerprogramma via internet voor de medewerkers van Agriterra en SNV.

 

In een aantal landen zijn inmiddels goedlopende pilots gestart, waaronder Uganda, Niger en Kenia. In Kenia werkt een SNV-partner, een federatie van groente-exporteurs, samen met een partnerorganisatie van Agriterra aan het organiseren van een Hortifair, waar boeren terecht kunnen voor informatie en voorlichting over bijvoorbeeld landbouwmachines en certificering. Op die manier worden georganiseerde boeren in ontwikkelingslanden beter toegerust om voor hun belangen op te komen en om betere toegang te krijgen tot dienstverlening op maat.

 

De overeenkomst zal woensdag 6 juni 's middags worden getekend in het Strandhotel in Zandvoort door Kees Blokland (directeur van Agriterra), Dirk Elsen (directeur van SNV) en Hedwig Bruggeman (directeur van Agri-ProFocus) onder toeziend oog van betrokken landendirecteuren van SNV en het bestuur van Agriterra.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons