De innige militaire banden tussen Noord-Korea en Syrië 

Noord-Korea en Syrië hebben van oudsher hechte banden. De isolatie van beide landen heeft hun onderlinge banden nog verstevigd. Van kernreactoren tot guerrillatraining: Noord-Korea levert het allemaal.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Noord-Korea levert wapens aan Syrië en wetenschappers reizen heen en weer”, vertelt Noord-Koreadeskundige Remco Breuker, verbonden aan de universiteit van Leiden. “Veel Noord-Koreaanse wetenschappers leidden een luizenleventje in Syrië. Ze waren belangrijk voor het bewaken van gifgas.”

Syrië als klant van Noord-Korea

“Van Noord-Koreas militaire afnemers is Syrië de oudste, de meest lucratieve en de meest consistente klant”, schrijft Andrea Berger, senior Research Associate bij het James Martin Center for Nonprofileration in haar boek Target Markets: North Korea’s Military Customers (2015). “De banden tussen Noord-Korea en Syrië stammen vermoedelijk al uit de jaren ’60. Pyongyang heeft in 1973 regelmatig piloten gestuurd om Syrische vliegtuigen in de Yom Kippoeroorlog te bemannen. Gedurende minstens twee decennia daarna bood Noord-Korea hulp in andere militaire campagnes, het trainde de Syrische strijdkrachten, en stuurde wapens, waaronder kleine wapens, antitankraketten, meerkoppige raketlanceersystemen en gepantserde voertuigen”, schrijft ze.

De leverantie van kant-en-klare raketten begonnen in 1991

“Eind jaren tachtig startte Damascus onderhandelingen met Pyongyang over een van hun belangrijkste aanschaf- en ontwikkelingsprogramma’s. Syrië wilde nieuwe ballistische raketten toevoegen aan haar arsenaal van ongeveer 300 Sovjet Scuds. Hun eerdere verzoeken aan Moskou om SS-23 langeafstandsraketten te kopen, waren afgepoeierd. Het animo van Moskou om militair materieel aan haar buitenlandse partners te leveren was ingezakt. Geïrriteerd wendde Damascus zich tot Pyongyang met het verzoek Scud-C raketten en lanceersystemen te leveren,” vervolgt Berger.

“De leverantie van kant-en-klare raketten begonnen in 1991, maar Noord-Korea ging tevens akkoord met de overdracht van de technologie erachter, zodat Syrië de thuisproductie van deze raketsystemen kon opzetten in fabrieken bij Aleppo en Hama. Die samenwerking in de ballistische-raketsfeer ging daarna door, en bestaat tot op de dag van vandaag.”

Nucleaire reactor bij Deir al-Zour

“Een andere opmerkelijke samenwerking tussen Damascus en Pyongyang ligt op het vlak van de onconventionele wapens. Volgens de CIA kreeg Syrië vanaf 1997 hulp van Noord-Korea bij de bouw van een nucleaire reactor in de woestijn van Al-Kibar, vlakbij Deir al-Zour. De reactor was vrijwel operationeel toen hij in 2007 werd verwoest door Israëlische bombardementen”, schrijft Berger. Remco Breuker vult aan: “Omdat die reactor zo goed herkenbaar was als een Noord-Koreaanse, hadden de Syriërs er camouflagenetten overheen gelegd en schermen eromheen geplaatst, maar dat heeft niet geholpen.”

The New Yorker publiceerde vorige maand een reconstructie van “The Silent Strike”, de goed geheimgehouden uitschakeling van de kernreactor door Israël. “De Al-Kibar reactor stond vlakbij de Eufraat, halverwege de grenzen met Turkije en Irak. Foto’s lieten Noord-Koreaanse werknemers zien op de locatie, die ver van de Syrische grote steden lag. Het enige doel van dit type plutoniumreactor, zo concludeerde de Mossad, was om een atoombom te produceren. De inwendige constructie ervan had veel gemeen met de Noord-Koreaanse reactor in Yongbyon, een model dat in de afgelopen 35 jaar alleen door de Noord-Koreanen was gebruikt”, stelt David Makovsky in dat artikel.

Hezbollah, Assads bondgenoot in Syrië, werd in de jaren ’80 in Pyongyang getraind in effectieve stadsguerrilla

“Meerdere vrachten uit Noord Korea met materiaal voor chemische oorlogsvoering zijn tegengehouden sinds Pyongyang in 2006 sancties kreeg opgelegd. Zuid-Korea onderschepte vier containers met apparatuur voor militair-chemische toepassingen en beschermende kleding, die vanuit Noord-Korea op weg waren naar het Syrische Environmental Study Centre. Een tweede vracht met dezelfde beschermende pakken, alsmede ampullen gebruikt voor chemische detectie, werd in november 2009 in Griekenland in beslag genomen”, schrijft Berger.

Sinds de oorlog in Syrië uitbrak, zijn er talloze aanwijzingen geweest dat de militaire relatie tussen Pyongyang en Damascus floreerde. Zo onderschepten de Zuid-Koreaanse autoriteiten in 2012 een groot contingent grafietstaven uit Noord-Korea, bestemd voor het Wetenschappelijke Studie- en Onderzoekscentrum, een prominent deelnemer aan het Syrische ballistische-raketten programma.

Noord-Korea en Hezbollah

“Hezbollah, Assads bondgenoot in Syrië, werd in de jaren ’80 in Pyongyang getraind in effectieve stadsguerrilla”, vertelt Noord-Koreadeskundige Remco Breuker. Paris Intelligence Online, een platform gespecialiseerd in politieke en economische inlichtingen, publiceerde details van een uitgebreid Noord-Koreaans programma om Hezbollah te bewapenen en trainen.

In 2012 kwam Hezbollah Assad te hulp in het westen van Syrië. Ook in de val van Oost- en Zuid-Aleppo in december 2016 speelde Hezbollah een cruciale rol.

Ettelijke incidenten

In haar boek geeft Berger een lange lijst conventionele wapenleveranties van Noord-Korea aan Syrië die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen. Zo weigerde Irak in 2012 een Noord-Koreaanse charter toegang tot zijn luchtruim, omdat het land ervan overtuigd was dat het vliegtuig wapens vervoerde. Turkije legde beslag op 1400 geweren, 30.000 ammunitiecartridges en gasmaskers volgens hen bestemd voor een vracht via land naar het aangrenzende Syrie in april 2013.

Warme familiebanden

Berger concludeert: “Voor Syrië is Noord-Korea een betrouwbare partij, die bereid is om sancties te negeren en onconventionele militaire goederen en services te leveren waartoe Syrië anders waarschijnlijk geen toegang toe had. De onderlinge politieke banden zijn relatief hecht, en zijn versterkt door de hartelijke banden tussen de families Kim en Assad, die al generaties oud is, maar ook door de isolatie op het wereldtoneel die beide landen vandaag de dag delen. De beide landen wisselen regelmatig delegaties uit op hoog niveau en leggen openbare steunbetuigingen voor elkaar af, die duidelijk maken dat ze gezamenlijke vijanden hebben.”

Om de onderlinge vriendschap te onderstrepen, bouwde Syrië een Noord-Koreaans themapark in Damascus

Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Syrië stuurde de Noord-Koreaanse leider Assad een boodschap waarin hij, zo meldde Sky News Arabia, “kond deed van zijn steun voor en solidariteit met de nationalisten om de rechtvaardigheid tot stand te brengen waaraan de Syrische regering en haar volk zich vasthouden”. Op zijn beurt stuurde Assad een felicitatie naar Kim toen die vierde dat hij vijf jaar geleden tot leider was verkozen. Beide leiders bezworen elkaar hun betrekkingen te versterken, gezien de Amerikaanse agressie jegens beiden, aldus Sky News Arabia.

Om de onderlinge vriendschap te onderstrepen, bouwde Syrië een Noord-Koreaans themapark in Damascus. Het park werd in de zomer van 2015 geopend, en werd vernoemd naar Kims grootvader: Kim Il-Sung. Diverse Syrische en Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleders woonden de ceremonie bij.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons