Achtergrond

Inheemse stem in het oerwoud van internationale akkoorden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Indianen van de Amazone zijn op zoek naar een ‘stem’ in het oerwoud van internationale akkoorden, instituties en banken.

‘Daar gaan ze dan de dam bouwen’, zucht Felzi. De inheemse leider wijst in de richting van een kloof tussen twee gigantische rotsachtige bergen. In langwerpige bootjes varen we op een donkerbruine rivier, omringd door langzaam wegtrekkende ochtendmist, naar het voornaamste natuurpark van Bolivia: Parque Madidi. We zijn die morgen voor dag en dauw opgestaan om de locatie te bezoeken waar in 2014 een dam zal worden gebouwd. 

Onder water
Na de week van kennismaking en ervaringen delen in Brazilië begint nu tijdens deze tweede training in de Boliviaanse Amazone de echte uitdaging. De komende week staan de geplande megaprojecten in het inheems territorium centraal. Dit zijn projecten, zoals wegen en dammen, die onderdeel zijn van een politiek akkoord waarmee Zuid-Amerikaanse landen de regionale integratie en handel willen bevorderen.
We zijn inmiddels aangekomen op de exacte locatie van de toekomstige ‘El Bala’ dam. In een grote cirkel luistert iedereen aandachtig naar Felzi. ‘Het zijn de Brazilianen die hiervan profiteren. Alle energie die zal worden opgewekt door de bouw van deze dam zal rechtstreeks naar Brazilië gaan, terwijl mijn eigen gemeenschap volledig onder water komt te staan!’.

Sirito uit Suriname
Sirito, president van de Surinaamse organisatie voor inheemse jongeren, reageert emotioneel op de uitleg van Felzi. Hij legt uit hoe in de jaren zestig in zijn vaderland de Afobakadam in de Surinamerivier is gebouwd. ‘De bauxietbedrijven in Suriname hadden energie nodig. Een gebied ter grootte van de provincie Utrecht werd dus een stuwmeer. De 5000 inheemse bewoners werden slecht geïnformeerd en konden ternauwernood ontsnappen aan het stijgende water’. Frappant feit is dat de dam nu nog maar sporadisch wordt gebruikt vanwege de hoge onderhoudskosten.

Stem laten horen
Aan het einde van het bezoek aan natuurpark motiveert Felzi zijn mede-deelnemers tot actie. ‘Broeders, het is essentieel voor onze gemeenschap dat wij ons informeren. Onze generatie moet op de hoogte zijn over de mogelijkheden om onze stem te laten horen bij instituties zoals de Wereldbank, IMF en de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties’. Dit is precies één van de grootste uitdagingen voor de inheemse gemeenschappen in de Amazone. Manieren vinden waarop zij hun stem kunnen laten horen in het oerwoud van internationale akkoorden, banken en instituties die een grote impact hebben op de leefbaarheid van hun directe leefomgeving. 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons