Achtergrond

Indiase en Pakistaanse Robin Hoods strijden tegen armoede

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

BLOG – Robin Hood is terug. De vogelvrije held die zich volgens de legende eeuwen geleden in het bos verstopte, de rijken bestal en het geld aan de armen gaf. Hij is niet opgedoken in zijn voormalige woonoord, het bos van Groot-Britannië. Deze mythologische figuur, geheel in een modern eigentijds jasje gegoten, is gesignaleerd in steden aan de andere kant van de oceaan. In het Indiase subcontinent is zelfs een heel leger met Robin Hoods in oprichting. Op hun agenda staat niet alleen armoedebestrijding. Ze hopen als jonge generatie de aartsvijanden Pakistan en India weer bij elkaar te brengen. Aan oorlog heeft niemand een boodschap.

Logo van het Robin Hood Leger

Logo van het Robin Hood Leger.

Geen aanslagen
Langzaam maar zeker rukken ze in hun bosgroene shirts op aan beide zijden van de Pakistaanse en Indiase grens. Niet om er in het geniep aanslagen te plegen, zoals in 2008 op westerse hotels in Mumbai gebeurde. Of om elkaar te beschieten, hetgeen de laatste maanden langs de Line of Control, de bestandslijn, schering en inslag is. Door aanhoudende mortierinslagen ontvluchtten aan weerskanten van de demarcatielijn al meer dan vierduizend inwoners hun dorpen.

Stedelijke guerilla's
De 'stedelijke guerrilla's' van het Robin Hood Leger zijn jonge, hoogopgeleide pacifistische idealisten. In de geest van de goedhartige villain strijden ze tegen armoede. Ze stelen ook niet van de rijken zoals in de Hood-mythologie. Via sociale media zoals Facebook en Twitter roepen ze vrijwilligers op zich te melden om spullen op straat uit te delen. Trendy restaurants en sjieke winkelzaken worden beleefd benaderd met het verzoek eten, kleding en dekens aan de minderbedeelden te doneren. De respons is enorm. "Sommige restaurants koken zelfs vers voor de armen in plaats van de restjes te geven", vertelt een enthousiaste Neel Ghose (27).

In beide landen bestaat ongelijkheid. Delen we niet al eeuwen dezelfde cultuur?

Wat terug doen
Nog geen jaar geleden richtte deze 'Robin' samen met zijn Indiase studievriend als eerste het Hood-leger op in de hoofdstad Delhi. In de winter zagen ze hoe mensen verkleumden van de kou. Zelf geboren in een goed nest, wilden ze wat terug doen.

Inmiddels delen dagelijks 400 vrijwilligers in elf grote steden etenswaar en kleding uit. Het leger blijft groeien. Via Facebook melden zich wekelijks nieuwe Robins aan.

Verbroedering
Ondertussen werken de jonge Hoods ook aan verbroedering tussen de Indiase en Pakistaanse bevolking. "In beide landen bestaat ongelijkheid. Delen we niet al eeuwen dezelfde cultuur?", stelt de Pakistaanse 'Robin', Sarah Afrida, vanuit Karachi. "We zijn de vertegenwoordigers van de jonge generatie die niet zoals onze grootouders de bloedige Partitie (de opdeling van het Britse Rijk in 1947, red.) hebben meegemaakt. We willen vrede en evenredigheid."

Spanning weghalen
De lancering van het Robin Hood Leger in Pakistan vond vorige maand bewust plaats tijdens de Wereldcup Cricket toen beide teams tegen elkaar moesten spelen. Een hockey- of cricketwedstrijd ontaardt in beide landen al snel in oorlog. In de oude stad van Delhi, waar de meerderheid moslim is, beschuldigden hindoes de islamieten ervan Pakistan te steunen. De ME stond klaar om een aanval te voorkomen. De Robin Hoods haalden een deel van de spanning weg door eten en kleding aan beide religies uit te delen.

We hebben succes omdat wij verdergaan met armoedebestrijding waar de overheid het laat liggen

Toen de Indiase staatssecretaris van Buitenlandse Zaken vorige week voor het eerst sinds lange tijd weer in Islamabad op bezoek was, vertoonden de Pakistaanse Robins zich uit solidariteit met hun groene shirts en etensmanden op straat.

Vastgelopen vredesonderhandelingen
Politieke analisten verwachten geen doorbraak in de vastgelopen vredesonderhandelingen sinds de Mumbai-aanslagen. De Indiase premier Narendra Modi, die als een ultra-nationalistische hindoe bekend staat, vertrouwt de Pakistaanse premier Nawaz Sharif niet. Hij beschuldigt hem ervan nog steeds islamitische milities op te hitsen om aanslagen in India te plegen. 

Optimistisch
De Robin Hoods blijven optimistisch geloven in het succes van hun grass roots-revolutie. Wat de politieke leiders niet lukt, menen zij wel voor elkaar te krijgen. "Wij doen aan duurzame community building. We hebben succes omdat wij verdergaan met armoedebestrijding waar de overheid het laat liggen", stelt 'Robin' Ghose. Lahore is de volgende stad die het Robin Hood Leger deze week symbolisch inneemt. Ze hebben leiders als Modi en Sharif helemaal niet nodig.   

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons