Achtergrond

Indiase arts helpt Ethiopische collega via webcam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

X-RayAls de jonge dokter Deaslew Mekonnen van het Black Lion Hospital in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa niet zeker is over zijn interpretatie van de elektrocardiogram van een van zijn patiënten hoeft hij alleen maar zijn computer aan te zetten om een meer ervaren arts te consulteren.

 

Lichtpen

 

Dankzij een IT-samenwerkingsproject tussen India en Ethiopië kan de computer van Mekonnen in contact komen met de computer van een specialist in India. Beide artsen kunnen tegelijkertijd naar dezelfde cardiogram, echo of röntgenfoto kijken en de patiënt bespreken. Met behulp van een lichtpen kunnen de artsen bepaalde gebieden op de scans highlighten.

 

Het Black Lion Hospital is een van de drie Ethiopische ziekenhuizen en vier scholen die inmiddels zijn aangesloten bij het hulpprogramma dat de Indiase regering dit jaar opstartte. “Onderwijs en kennis zijn de belangrijkste motoren voor economische ontwikkeling”, aldus Pranab Muherjee, de Indiase minister van buitenlandse zaken bij de officiële opening een paar weken geleden.

 

Online consult 

 

De volgende stap van het project is om twintig medische posten op het Ethiopische platteland op de internetverbinding aan te sluiten. Dit zou kunnen betekenen dat mensen die normaal gesproken vanwege de slechte infrastructuur moeilijk medische hulp kunnen krijgen, nu online door een dokter kunnen worden gezien.

 

Het is de ambitie om alle 53 Afrikaanse landen via satelliet en glasvezel met India in contact te brengen.

 

 

Uitgebreid artikel over het project

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons