Een groepje jongeren in de Zuid-Indiase strandplaats Kochi is deze conservatieve moraal beu en heeft een campagne opgezet voor “het recht op zoenen”. Gisteren, zondag 2 november 2014, werd uitgeroepen tot “Kusdag”. Een massa mensen verzamelde zich vlakbij de rechtbank van de stad op de bekende boulevard Marine Drive, om gezamenlijk te doen waar die moraalridders zich tegen verzetten: zoenen.
Het moet acceptabel zijn om je geliefde, of broer of zus of wie dan ook, in het openbaar een zoen te geven
“Dit was de beste manier om de gemeenschap flink op te schudden”, vertelt Farmis Hashim, een 34-jarige civiel ingenieur en één van de organisatoren van de Kusdag. “De meeste mensen in India vinden zoenen nog steeds een moreel probleem, zelfs op de wang. Ze associeren een kus niet met liefde, maar met seks. Die denkwijze willen we veranderen, zodat het acceptabel wordt om je geliefde, of broer of zus of wie dan ook, in het openbaar een zoen te geven.”
Veel werd er afgelopen zondag echter niet gezoend. Voorafgaand aan het evenement hadden zich volgens de krant Indian Express duizenden mensen op de afgesproken plaats verzameld, maar dat waren voor een groot deel nieuwsgierige toekijkers en leden van conservatie hindoe- en moslimgroepen die het in hun ogen immorele plan wilden verstoren. Activisten van de rechtse hindoegroepering Shiv Sena waarschuwden met posters voor “seksuele anarchie” en vielen jongeren met de intentie te kussen aan.
Uiteindelijk dreef de politie de massa met stokken uiteen.
Uiteindelijk dreef de politie de mensenmassa met stokken uiteen. Ongeveer 50 leden van de organisatie van de Kusdag werden gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde, en later op borgtocht vrijgelaten. “Uit protest hebben we elkaar in het politiebusje en op het politiebureau gezoend”, zegt Farmis. Hoewel hij teleurgesteld is in de manier waarop de politie het evenement heeft beëindigd, noemt Farmis de Kusdag toch een succes. “We hebben veel steun gekregen uit heel India en veel internationale media-aandacht. Ik denk dat we onze boodschap hebben overgebracht.”
De Kiss Of Love-campagne was een directe reactie op een inval die leden van de jeugdafdeling van de heersende hindoe-nationalistische partij BJP van premier Narendra Modi vorige maand deden in een café in Calicut, een plaats in de deelstaat Kerala waar ook Kochi ligt. De BJP-jongeren waren woedend nadat een lokaal televisiestation beelden had uitgezonden waarop te zien is hoe jonge stellen elkaar bij het café op de mond zoenden. Ze renden met BJP-vlaggen het café in, sloegen de ruiten in en sloopten wat ze konden.
Zoenen is niet verboden
Er is geen Indiase wet tegen zoenen in het openbaar. Het hooggerechtshof van de deelstaat Kerala had daarom desgevraagd ook aangekondigd geen actie te ondernemen tegen het zoenevenement. Maar de wet die “publieke onzedelijkheid” verbiedt staat open voor interpretatie. Zo krijgen stellen weleens een boete van de politie, enkel voor een zoen. Nog regelmatiger komt de ‘sociale politie’ in actie. Conservatieve vrijwilligersorganisaties hebben wel vaker stellen in café’s aangevallen. En in september ging een groep oudere vrouwen nog stelletjes in een openbaar park vlakbij Delhi te lijf.
“Iedereen mag zijn affectie in het openbaar tonen, maar niet op een immorele manier”, zei G. Liginlal van de jeugdafdeling tegen de BBC na afloop.
Niet alleen in Kochi zijn jongeren deze moraalpolitie zat. De Facebook-pagina van de Kiss Of Love-campagne had binnen een week ruim 45.000 likes vanuit heel India verzameld. Toch denkt organisator Farmis niet dat de meerderheid van de Indiërs klaar is voor de confrontatie. “Dat is wel gebleken uit de reacties. Niet alleen zondag, maar ook tijdens de promotie van de Kusdag werden onze vrijwilligers een aantal keer aangevallen. Op dit moment is wat wij doen vrij revolutionair.”
Hoewel Farmis niet gelooft dat de maatschappij na één Kusdag kan veranderen, hoopt hij dat het wel heeft bijgedragen. Hij verwacht dat soortgelijke evenementen zullen volgen in alle grote steden van India. Ook is de originele groep in Kochi van plan de campagne online voort te zetten en in de toekomst zelf meer Kusdagen te organiseren. “Normen en waarden veranderen nu eenmaal voortdurend. Dat kost tijd, maar misschien kunnen we het met activisme een beetje versnellen. Dit is pas het begin.”