India wil extravagante bruiloften uitbannen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Topkoks uit Europa en Japan in laten vliegen, eten in overvloed, tonnen aan ingevoerde bloemen en de bruid op laten halen met een helikopter in plaats van het traditionele witte paard. Bruiloften in India zijn traditiegetrouw al uitgebreide feesten, maar de afgelopen jaren zijn ze wel heel buitensporig groot geworden. De Indiase regering wil dat er zuiniger aangedaan wordt met voedsel in het land.  

Indiase bruid
Indiase bruid (cc)

Stijgende voedselprijzen
"Zo’n vijftien procent van alle granen en groenten worden verspild door ‘extravagante en luxueuze aangelegenheden", zegt de minister van Voedsel en Consumentenzaken. En dat terwijl de voedselprijzen van onder meer uien, meel en andere voedingsmiddelen de laatste tijd sterk zijn gestegen. Een nieuwe wet moet deze’losbandigheid’ beteugelen en voorraden voedsel bewaren voor de armen, schrijft de Engelse krant the Guardian.

"Het is waar dat mensen veel verkwisten, er is bijvoorbeeld een enorme variatie aan eten tijdens zo’n feest. Indiaas eten uit het noorden of zuiden, Europese, Mexicaanse, Japanse en Chinese spijzen worden allemaal tijdens zo’n feest aangeboden", zegt de Indiase bruiloftorganisator Neeti Bhargaya. "En er is wel een limiet aan wat iemand kan eten." Volgens de organisatoren zijn het vooral ex-boeren die aan de rand van Delhi of andere steden land hadden. Die grond werd met de snelle groei van de steden plotsklaps veel meer waard waardoor de boeren het voor goed geld konden verkopen.
 

Sovjet-model
Het plan om de bruiloften soberder te maken komt van de zittende centrumlinkse regering die door de armen in het zadel is geholpen. De arme bevolking is het hardst getroffen door de inflatie van de voedselprijzen. De regering hoopt dat er met deze voorstellen meer eten overblijft.

De oppositie ziet in de plannen echter een terugkeer naar de jaren ’60 toen India nog via een centraal geleide economie werkte, gebaseerd op het socialistische Sovjet-model. Ook vinden ze dat India beter de corruptie en het zwaar inefficiënte systeem van voedseldistributie (die de grootste ter wereld is) aan kan pakken.

Vulgair
De regering blijft echter bij haar standpunt dat de bruiloften minder extravagant kunnen. ‘Een dergelijke vertoning van rijkdom is vulgair als je bedenkt dat de helft van de kinderen onder de vijf jaar in India ondervoed is.’

Foto boven: Indiase bruiloft (cc) Jovika

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons