Achtergrond

India past definitie van armoede aan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Werd armoede in India voorheen gemeten

India drinkwater
Toegang tot drinkwater wordt ook
een criterium. Foto: CC

op basis van de hoeveelheid calorieën die mensen binnenkrijgen, hun huisvesting en hun inkomen, binnenkort bepaalt ook de mate waarin mensen toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg, schoon drinkwater en andere openbare voorzieningen hoe arm ze zijn. Deze nieuwe methode moet al in werking treden bij de volgende meetronde van de National Sample Survey.

 

Montek Singh Ahluwalia, het adjunct-hoofd van de planningcommissie, het regeringsinstituut dat onder meer de vijfjarenplannen voor de overheid opstelt, sluit in het artikel in de Hindustan Times niet uit dat door de nieuwe methode het aantal armen in India toe gaat nemen. Volgens de laatste cijfers is het aantal armen in India door de economische groei juist afgenomen. Het percentage mensen onder de armoedegrens bedroeg in 2006 25,9 procent, in 2005 was dat nog 27,5 procent. India heeft naar schatting 1,15 miljard inwoners.

 

India school in Karnataka foto CC
School in Karnataka. Foto: CC

Schooluitval aanpakken

 

De nieuwe meetmethode geeft volgens Ahluwalia echter wel beter weer hoe het land ervoor staat en kan de regering helpen om het beleid aan te scherpen. Zo is het volgens hem hoognodig dat de schooluitval wordt aangepakt. 40,7 procent van de kinderen maakt de basisschool niet af, van de kinderen die wel naar de middelbare school gaan, haalt 68,6 procent geen diploma.

 

 

De Indiase overheid wil de schooluitval in 2012 met 20 procent omlaag brengen. Andere ambitieuze doelstellingen van de overheid zijn het verminderen van het aantal ondervoeden met 40,4 procent, in 2009 moet iedereen toegang tot schoon drinkwater hebben, ook moeten alle huishoudens onder de armoedegrens dan over elektriciteit beschikken. Alle Indiase dorpen moeten in 2015 toegang hebben tot internet.

 

 

Planningcommissie

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons