India in het geweer tegen Amerikaanse patenten op yoga

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

india toeristen goa yoga
Toeristen in Goa. Foto: CC

Totnogtoe heeft het US Patent and Trademark Office 150 yogagerelateerde copyrights verleend, 134 patenten op yoga-accessoires en 2.315 yogahandelsmerken vastgelegd. Tot afgrijzen van Indiase politici en yoga-beoefenaars.

 

"De Yoga Shastra van Patanjali is meer dan 5000 jaar geleden geschreven. Alle houdingen die vandaag nog worden beoefend, zijn daarin al beschreven. Dat betekent dus dat yoga een Indiaas product is", aldus Vijay Kumar Malhotra van de Bharatiya Janata Party (BJP) tegenover The Times of India. "De regering moet daarom onmiddellijk in actie komen tegen het patentgedrag van de Amerikanen."

 

Database

 

Om te voorkomen dat anderen patent gaan leggen op de eeuwenoude Indiase kennis, heeft de Indiase regering inmiddels een task force opgezet. Die gaat een database maken van yogatechnieken. Daarin worden onder meer vertaalde oude teksten uit het Sanskriet en Tamil opgenomen waarin ayurvedische remedies en honderden yogahoudingen worden beschreven.

 

De regering gaat ook ayurvedische medicijnen catalogiseren om te voorkomen dat buitenlandse bedrijven ook daar een slaatje uit zullen slaan. De informatie uit de database zal worden vertaald in vijf talen zodat patentbureaus in andere landen kunnen achterhalen dat yoga van Indiase oorsprong is.

 

Genezing

 

 

india swami ramdev
Swami Ramdev

Volgens yoga goeroe Swami Ramdev kan yoga in combinatie met ademhalingsoefeningen en traditionele medicijnen allerlei ziektes variërend van kanker tot aids genezen. De goeroe vertrekt binnenkort naar Amerika voor een tournee en zal daar actie gaan voeren tegen het patenteren van yoga.

 

Dat patenteren gebeurt overigens vooral door voormalige landgenoten van de goeroe. Het zijn voornamelijk Amerikanen van Indiase afkomst die geld zien in de eeuwenoude mystieke methode. Hun oud landgenoten verwijten hen dat zij als Indiërs toch zouden moeten weten dat het patenteren van wijsheid een grove schending is van de yogaleer.

The Times of India

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons