Achtergrond

India: bureaucratie ten top

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het rapport werd uitgebracht door de Political and Economic Risk Consultancy. Deze groep, die gevestigd is in Hong Kong, ondervroeg meer dan 1.300 expats, gevestigd in twaalf verschillende Aziatische landen, en bundelde de resultaten in dit rapport.

Rompslomp
In het rapport wordt de bureaucratie ingedeeld op een schaal van een tot tien, waarbij tien de slechtste score is. India kwam uit op een score van maar liefst 9.41 en kan daarmee het land met de meeste bureaucratische rompslomp genoemd worden. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Indonesië (8.59) en de Filipijnen (8.37). De meest efficiënte landen zijn Singapore, met een score van 2.53 en Hong Kong (3.49).

bureaucratie
‘Bureaucracy’
(cc) Glenn E. Malone

Verschillende factoren
Volgens Gareth Price, hoofd van de ‘Azië-afdeling’ van de internationele denktank Chatham House, zijn er meerdere factoren die zorgen voor de hoge score van India. “Allereerst wonen er 1,2 miljard mensen in het land en werken er maar 15 miljoen mensen bij de overheid, wat niet echt zorgt voor een soepel draaiende bureaucratie.” Daarnaast is de bureaucratie in het land volgens Price gebaseerd op ingewikkelde en verouderde regels, wat het zeker voor expats in het land nog lastiger maakt.

Toch lijkt de verstikkende bureaucratie de economische prestaties van het land niet te belemmeren. Opnieuw heeft India sterke groeicijfers bekend gemaakt. Het rapport verklaart daarom ook dat dit economische succes er vooral is ondanks het bureaucratische klimaat, en niet dankzij. Op de lange termijn kan de traagheid die deze bureaucratie veroorzaakt, er echter voor zorgen dat de cijfers van India niet in de buurt komen van rivaal China.

Ambtenaren
De Indiase bevolking is niet gecharmeerd van de vele bureaucratische omwegen. Niet alleen expats en burgers, maar ook ambtenaren zelf klagen over de rompslomp die het land kent. In een recente enquête klagen grote aantallen ambtenaren over onnodige politieke inmenging en de vrees van velen om zich hier openlijk over uit te spreken. De kans zou in dat geval bestaan dat de ambtenaar wordt overgeplaatst.

Het rapport roept volgens de BBC een belangrijke vraag op. Stel dat India in staat zou zijn om alle bureaucratische rompslomp te verminderen, wat zou dit dan betekenen voor de economische positie van het land?

 

Ben je zelf in India geweest? Herken je wat het rapport over de bureaucratie in dat land schrijft? We zijn benieuwd naar je reactie. 

Foto boven: stapels papierwerk (cc)

 
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons