India biedt arme gezinnen dochterpremie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

india meisjes 2Veel stellen in India hebben liever een jongetje dan een meisje. Jongens worden later kostwinnaar, meisjes kosten alleen maar geld omdat er een bruidsschat voor hen moet worden betaald om een goeie echtgenoot te strikken, is vaak de redenering.

Uit een studie van het medische tijdschrift The Lancet blijkt dat in de afgelopen twintig jaar ongeveer 10 miljoen vrouwelijke foetussen zijn geaborteerd na illegale echo's om het geslacht van het kind te bepalen. Jaarlijks worden er in India dus een half miljoen zwangerschappen onderbroken omdat het kind een meisje blijkt te zijn.

 

Premie in fases
De Indiase regering denkt alleen dit jaar al 100.000 meisjes te kunnen redden door het betalen van een financiële premie aan arme gezinnen die besluiten hun dochter wél groot te brengen. De premie van 15.500,- rupee (233 EUR) wordt in fases uitbetaald. Als het meisje 18 wordt komt daar nog een bonus van 100.000 rupee (1500 EUR) bovenop. Voorwaarde is wel dat de meisjes naar school zijn geweest en nog ongetrouwd zijn.

 

Sceptici vragen zich af of de premie voor arme gezinnen zin heeft omdat het vooral ouders uit de middenklasse zijn die zich een echo om het geslacht van het kind te kunnen bepalen, kunnen veroorloven. Ook de wat meer welvarende stellen hebben kennelijk liever een jongetje.

 

Indiase meisjesBruidenhandel
Het blijkt namelijk dat in welvarende steden als Delhi de verhouding tussen het aantal jongens en meisjes lager ligt dan in armere delen van het land. In Delhi zijn er gemiddeld 900 meisjes ten opzichte van 1000 jongens. In de rest van het land is die ratio 922 tegen 1000. Wetenschappers denken dat het meisjestekort sociale gevolgen kan hebben. Zo vermoeden zij een link met de handel in bruiden en denken ze dat mannen die ongetrouwd blijven, eerder geneigd zijn om in crimineel gedrag te vervallen.

 

Het aborteren van vrouwelijke foetussen is al 12 jaar verboden in India. In die periode is één arts voor deze praktijk veroordeeld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons