Inauguratie Nijverheidscentrum voor inheemse vrouwen in Bolivia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tweede fase
Nadat het nijverheidscentrum in april 2007 is afgebouwd, heeft Chakana een financier gezocht voor de tweede fase van het project. Deze fase omvat van het aanschaffen van traditionele weefgetrouwen, het leren weven door 52 vrouwen, het ontwerpen van internationaal verhandelbare producten, het geven van training in organisatiekunde en sociale thema´s en het uitvoeren van (inter)nationale marktstudie. De trainingen worden verzorgd door de Boliviaanse organisatie Gregoria Apaza, die veel ervaring heeft met textielproductie en micro-ondernemerschap. Het werk van de deelnemende vrouwen wordt bij voldoende kwaliteit officieel gecertificeerd.
Half juli heeft Cordaid aangegeven dat ze bereid is om het project geheel te financieren. Dankzij de steun (2% van begroting) van Stichting Hooglandindianen kunnen er bovendien nog enkele extra weefgetouwen worden aangeschaft.
 
Verkoop van producten
Na twee weken oefenen hebben de vrouwen inmiddels de eerste ceinturen en hoedjes weten te maken. Deze eerste producten zijn, natuurlijk voor een faire prijs, opgekocht door het bestuur van Chakana en zullen worden geveild op het jaarlijkse Charity Dinner in december. Als de producten optimale kwaliteit hebben bereikt zullen zij worden verkocht via de fair-trade winkel van Gregora Apaza in Zona Sur, de rijke wijk van La Paz waar de vraag naar traditionele textielproducten groot is. Ook lokale markten, fair-trade winkels in Nederland, en de website van Chakana zijn dan potentiele afzetmogelijkheden.
 
Over Chakana
Stichting Chakana is een Nederlands-Boliviaanse NGO die zich inzet om de rurale levensomstandigheden van de hooglandindianen in de Boliviaanse Andes te verbeteren door hun overlevingsstrategieën te versterken. Dit heeft geleid tot verschillende projecten, zoals de bouw van groentekassen, 'slimme schoorstenen', waterreservoirs, irrigatiesystemen, en nu het nijverheidscentrum. Bovendien is Chakana in Nederland een kenniscentrum voor wetenschappelijk onderzoek wat betreft de problematiek en cultuur van de Boliviaanse hooglandindianen. Kijk voor meer informatie over onze projecten op onze website http://www.chakana.nl/.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons