Immigranten krijgen gezicht in Londens museum

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Engeland is drie kwart van de bevolking van mening dat immigratie moet worden teruggebracht. Over de belangrijke rol die immigranten spelen in het vormen van Groot-Brittannië, heeft bijna niemand het. Daar wil dit Londense museum verandering in brengen. 

Migratie al eeuwen oud

Het migratiemuseum brengt de bijdrage van immigranten aan Groot-Brittannië onder de aandacht door middel van tentoonstellingen, lezingen en events. Het idee is niet nieuw: het museum van immigratie en diversiteit bestaat al jaren en staat in de immigrantenwijk Spitalfields. Het museum is nu slechts een aantal dagen per jaar geopend, en is nu op zoek naar een locatie waar het dagelijks de deuren kan openen, zodat het dieper in kan gaan op de migratiestromen. 

De grootste expositie ‘Call Me By My Name: Stories from Calais and Beyond’ gaat over de recente crisis van Calais. Ervaringen en stemmen van vluchtelingen die hier in het vluchtelingenkamp woonden worden onder de aandacht gebracht. Tentoongestelde zwemvesten die tijdens tochten over zee zijn gebruikt, bepalen de sfeer. Het doel van de exposities is om de mens achter de migrant en de vluchteling te laten zien.

Migratie is net zo oud als Groot-Brittannië zelf. “Het is iedereens verhaal”, vertelt Barbara Roche, voormalig immigratie minister en nu voorzitter van bestuur van het Migratie Museum Project, tegen The Guardian. "Het enige verschil tussen mensen is, is hoe lang geleden zij kwamen." Dit is iets wat mensen lijken te vergeten als er wordt gesproken over de toestand in Calais of over de vluchtelingencrisis

Het migratiemuseum zal op de tijdelijke locatie in Lambeth blijven tot tenminste 2018. 

Oprichting

Ook in Nederland proberen verschillende initiatieven om immigranten en vluchtelingen een gezicht te geven. In het Humanity House in Den Haag kan je bijvoorbeeld in de huid kruipen van een vluchteling. Via een spannende ervaringsreis hoor en beleef je wat het betekent om te moeten overleven in een conflict- of rampgebied. Lees hier het sfeerverslag van OneWorld voor een eerste impressie. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons