‘Ik bewandelde het pad toch al, dus waarom stoppen?’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Prostitutie in Nicaragua is niet legaal, maar ook niet illegaal. Het is een grijs gebied. Op hulp van de overheid hoeven prostituées niet te rekenen. Gevaarlijke situaties maak ik regelmatig mee. De eerste keer dat ik op straat bedreigd werd, was ik zeventien. Een man hield een pistool tegen mijn hoofd. Ik zei dat ik niks te verliezen had en dat hij moest schieten. Hij gaf mij 60 seconden om weg te komen. Ik heb nog nooit zo hard gerend.”

Hoe kwam je in eerste instantie in de prostitutie terecht?
“Op mijn veertiende kwam ik voor het eerst in aanraking met seks. Ik ben opgevoed door mijn grootmoeder. Ze gaf me nooit geld mee naar school om snoep te kopen, terwijl andere meisjes dat wel kregen. Dus kreeg ik van mijn oom wat geld, maar in ruil voor dat geld wilde hij me aanraken. Ik dacht dat het iets normaals was en een normale manier om aan geld te komen. Hij wist natuurlijk wel beter.

Maar de situatie met mijn oom werd steeds moeilijker, dus besloot ik naar Managua te verhuizen en op zoek te gaan naar mijn moeder. Toen ik mijn moeder vond, vroeg ik of ik bij haar mocht komen wonen en of zij misschien een baantje voor mij wist. Toen zei ze: ik kan je morgen laten zien waar ik werk, maar word dan niet boos. Mijn moeder werkte in een bordeel.”

Internationale conferentie
Tijdens het congres van 23 tot 27 juni van het Aids Fonds en ICCO Cooperation kwamen prostituées uit vijftien landen naar Amsterdam. In Nederland gingen ze met elkaar, Nederlandse ex-collega’s, specialisten en beleidsmakers het gesprek aan over gezondheid, weerbaarheid en veiligheid.

Hoe reageerde je hierop?
“Ik was bang en vond het vreselijk dat ik en mijn moeder hetzelfde werk deden. Maar ik voelde mij ook eenzaam en vervreemd van mijzelf door wat  mijn oom en andere mannen uit de gemeenschap mij aangedaan hadden. Daarom besloot ik bij mijn moeder te gaan werken. Ik voelde mij er niet echt goed bij, maar had het gevoel dat ik dat pad toch al bewandelde, dus waarom zou ik stoppen?

De eerste keer dat ik een klant had, ging ik naar een motel. Ik keek wat pornofilms terwijl ik op hem wachtte en kwam er toen achter dat seks niet alleen aanraken inhoudt zoals mijn oom deed, maar veel meer. Dat maakte mij enorm bang. Gelukkig was de man aardig en merkte dat ik bang en nog maagd was. Hij zei: trek je kleren aan en dan breng ik je naar huis.”

Maar je klanten zijn niet altijd zo vriendelijk?
“Op mijn zeventiende ben ik dus voor het eerst bedreigd, maar daarna ben ik vaker bedreigd met messen en pistolen. Soms hebben klanten slechte ervaringen met prostituées, dan worden zij bijvoorbeeld beroofd. De klant komt dan boos terug verhaal halen bij andere prostituées, bijna altijd met geweld. Om mijzelf te beschermen tegen dit geweld, heb ik zelfverdediging klassen gevolgd. Ik bestudeer cliënten vaak ook voordat ik met iemand meega, er zijn zoveel vreemde figuren.”

“Waar je als prostituée in Nicaragua ook mee te maken krijgt, is de corrupte en discriminerende politie. Als er bijvoorbeeld een klant is beroofd, pakken ze vaak een hele groep prostituées op. Ze gaan niet op zoek naar de dader.”

Wat wordt er gedaan om deze problemen op te lossen?
“We hebben sinds een tijdje meetings met politiemensen georganiseerd door de organisatie Tesis. Hier delen we ervaringen met elkaar en praten over verschillende onderwerpen. Er zitten helaas nooit hoge ambtenaren bij. Toch zie ik wel dat door deze gesprekken de politie niet zo discriminerend meer is als in eerste instantie.”

“Ook informeert Tesis ons over veilige seks, condooms, ziektes en onze rechten als prostituée. Ik werk zelf altijd met een condoom, al vanaf het begin.”

Wat heb je opgestoken van het congres waarvoor je in Nederland was?
“Tijdens de conferentie heb ik veel geleerd over financiële zaken, bijvoorbeeld het belang van sparen en hoe je dit doet. Ook vond ik het interessant om te horen hoe prostituées uit andere landen leven en tegen welke problemen zij aanlopen. Bijvoorbeeld hoe het is om prostituée te zijn in een land waar het verboden is, als in Indonesië.

Als een klant is beroofd, pakt de politie een hele groep prostituées op.

In Nicaragua krijgen we gratis condooms en voorlichting , in andere landen moet je vaak je eigen condooms kopen en krijgen prostituées weinig of geen voorlichting. Ik vond het leuk en interessant om de Nederlandse politie te horen spreken. Zij benaderen prostituées met respect en discipline, niet discriminerend. Ik zou wensen dat de Nicaraguaanse politie ook zo was.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit?
“Ik wil in ieder geval graag uit de prostitutie stappen, ik ben moe. Ik zie mijzelf niet studeren, maar ben enorm gek van sporten. Tijdens de zelfverdediging cursussen heb ik veel technieken geleerd en ben er door de jaren heen erg goed in geworden. Daar wil ik mee door gaan. Er is veel geweld naar vrouwen toe, niet allen naar prostituées, dus ik wil andere vrouwen leren hoe zij zichzelf kunnen verdedigen.”

Afbeelding: Gilles Crampes

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons