De bedoeling is dat de Nederlandse vrouw op 1 mei de poetslap, verzorgende hand, luisterend oor en/of stofzuiger aan de wilgen hangt. In plaats daarvan neemt ze een time-out van onbetaalde zorgtaken, post een selfie met #ikbenerevenniet en beziet, de man-vrouw verhouding contemplerend, wat er zonder haar bezielende zorg overblijft van de Nederlandse samenleving.
De druk neemt toe
“Van de vrouwen die werk en zorg combineren vindt 66 % dat nu al te zwaar. En de druk op hen neemt alleen maar toe”, zegt Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc. In de toekomst zijn het hoogstwaarschijnlijk de vrouwen die nog méér moeten gaan zorgen voor zieke ouders, kinderen en buren. Hoog tijd dus om even stil te staan bij deze situatie. Waarom is de zorg eigenlijk niet gelijk verdeeld?
In Trouw worden hiervoor vier redenen gegeven:
1. Driekwart van de vrouwen kiest voor deeltijdwerk. Omdat ze meer tijd willen hebben voor zichzelf, om te zorgen, om vrijwilligerswerk te doen of een studie volgen.
2. Socialisatie wordt ook als verklaring gegeven voor de verschillen in zorguren tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn opgevoed met het idee dat zij verantwoordelijk zijn voor het huishouden en voor de zorg.
3. Vrouwen voelen altijd de verantwoordelijkheid voor de zorg en het huishouden. Zij moeten van alles organiseren om vrije tijd voor zichzelf te maken.
4. Werkgevers en collega’s accepteren de zorgende man niet altijd.
Meer werken èn meer zorgen
Volgens Janet Vaessen is het belangrijk dit onderwerp bespreekbaar te maken, omdat de ongelijke zorgverdeling ten koste van de arbeidsparticipatie en economische zelfstandigheid gaat. Ook directeur van het Cultureel en Sociaal Planbureau Kim Putters benadrukte in zijn keynote speech over de zorgverdeling in Nederland dat de positie van vrouwen in Nederland onder grote druk staat, ‘omdat zij meer moeten werken, èn meer moeten zorgen’. Bovendien zei Putters dat de scheve verdeling van zorg tussen mannen en vrouwen door de participatiesamenleving alleen maar toe neemt.
Het gaat over de toekomst van de zorgverdeling in Nederland
Onlangs gingen werkgevers, beleidsmakers, 100 mannen en 100 vrouwen in gesprek over een nieuwe verdeling van zorg en werk. Naar aanleiding van de bijeenkomst zijn aanbevelingen opgesteld voor de toekomst van de zorgverdeling in Nederland (zie filmpje).
[[{“fid”:”36199″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Toekomst van Nederland: een nieuwe verdeling van zorg en werk “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Zorgverdeling in Nederland “},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”De toekomst van Nederland: een nieuwe verdeling van zorg en werk”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
Ga ook de uitdaging aan en sta 1 mei stil bij jouw ideale zorg-werkverdeling. Ga naar de website van Women Inc. en doe mee met de zorgstaking. Ben je er nog niet uit wat je van deze campagne moet vinden? Op Elle.nl verscheen de column #enmaarklagen, een aanklacht tegen de campagne.
Meer info? Twitter: #ikebenerevenniet . Website: ikbenerevenniet.nl .