IJslandse vulkaan stoot meer zwaveldioxide uit dan heel Europa

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Specialisten van het IJslandse Milieuagentschap stellen op de website Visir.is dat Europa dagelijks ongeveer 14.000 ton SO2 uitstoot. “Het is duidelijk dat geen enkele uitbarsting op IJsland in de twintigste eeuw in de buurt komt van deze als het gaat om gasemissie”, zegt expert Porsteinn Jóhannsson.

Holuhraun maakt deel uit van een vulkanisch gebied rondom de vulkaan Bardarbunga. Sinds het begin van de uitbarsting in augustus heeft de uitstromende lava al ongeveer 37 vierkante kilometer bedekt. De lava is gemiddeld 14 meter dik.

Evacuaties
Wetenschappers die op 25 kilometer afstand van de uitbarsting een basis hebben, zijn gisteren geëvacueerd vanwege de gaswolken. De IJslandse autoriteiten adviseren mensen die luchtwegklachten of geïrriteerde ogen krijgen, binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en te ventileren als de wind draait.

Twee weken geleden bereikten verdunde gaswolken ook het noorden Noorwegen, dat op 1300 kilometer afstand van het lavaveld ligt. De Noren klaagden over een zwavelgeur, maar de concentraties waren te laag om gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Bij de vulkaan Bardarbunga is nog steeds sprake van aardbevingen. De centrale deel van de caldera, het ‘kraterdak’ van de vulkaan, zakt gemiddeld een halve meter per dag. Sinds het begin van de activiteit is sprake van een daling van 27 meter. Het magma onder de vulkaan verplaatst zich naar het noorden, naar het lavaveld Holuhraun waar het door scheuren naar buiten komt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons