Ierland stemt over homohuwelijk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag gaan de Ieren naar de stembus om te beslissen of het homohuwelijk legaal wordt. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het ja-kamp winnen, maar de conservatief religieuze nee-stemmers roepen medegelovigen op om het homohuwelijk te verwerpen. 

De kwestie is heikel omdat de uitkomst direct wordt gekoppeld aan de macht van de katholieke kerk. Onder andere door de vele misbruikschandalen is die macht afgenomen. Desondanks is Ierland één van de meest katholieke landen ter wereld. Homoseksualiteit was er tot 1993 strafbaar. Ter vergelijking: in Engeland en Wales werd homoseksualiteit in 1967 gedecriminaliseerd, Schotland volgde in 1980 en Noord-Ierland in 1982. In 2010 werd het burgerlijke partnerschap mogelijk voor holebi's, zes jaar later dan in het Verenigd Koninkrijk.

Voor liefde & gelijkheid

Terwijl de Ierse premier Enda Kenny in een televisietoespraak opriep om 'ja' te stemmen "voor liefde en gelijkheid", riep een alliantie van evangelische katholieken en protestanten via een uitgebreide pamfletcampagne gelovigen op om het homohuwelijk te verwerpen. Volgens de Kerk zal een 'ja'-stem leiden tot een "crisis van het persoonlijke geweten" in Ierland.

Alle polls voorspellen een duidelijke overwinning van het ja-kamp. De laatste peilingen plaatsen het aantal ja-stemmen tussen 69 en 73 procent. Mogelijk zullen het ja- en het nee-kamp echter dichter bij elkaar komen te liggen, aangezien de steun voor het homohuwelijk veel hoger ligt bij jongeren dan bij ouderen. Bij die laatsten is de kans echter groter dat ze zich ook effectief geregistreerd hebben als kiezer.

De voorbije twee weken hebben nog 68.000 nieuwe stemgerechtigden zich aangemeld

Ieren kunnen enkel deelnemen aan het referendum als ze ouder zijn dan 18 en zich hebben geregistreerd als kiezer. De voorbije twee weken hebben nog 68.000 nieuwe stemgerechtigden zich aangemeld. Volgens de Ierse regering is dat een teken dat er meer jongeren naar de stembus zullen trekken dan bij eerdere referenda.

De Ieren kunnen nog tot vanavond 22 uur (lokale tijd) hun stem uitbrengen. Het resultaat van het referendum wordt morgen verwacht. Als de Ieren zoals verwacht 'ja' zeggen tegen de Marriage Equality Bill, wordt ze opgenomen in de grondwet en kunnen holebikoppels voortaan trouwen.

Lees meer bij De Morgen over het homohuwelijk in Ierland

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons