Achtergrond

‘Iedereen zag het gebeuren, niemand deed iets’

Hadjar Benmiloud doet in haar column een oproep aan alle idealisten: ‘we hebben jullie nodig.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hoe idealistischer je bent, hoe groter de kans dat je soms moeite hebt volledig aanwezig te zijn in je eigen leven. Je vergeet je fiets op slot te zetten omdat je piekert over het gebruik van fossiele
brandstoffen, of struikelt over een dakloze omdat je driftig een oproep tweet om een petitie tegen Monsanto te tekenen… het kan gebeuren.

Niet alles kan evenveel aandacht krijgen, en voor de gemiddelde activist ligt het levenstempo hoog. Dat is een kwestie van tijdsmanagement; er is teveel belangrijks dat nú moet gebeuren. Maar stiekem is dat blindstaren ook een gevolg van een ongeconcentreerde levenshouding. Want als je jezelf zo vurig stort in de donkerste ravijnen en allergrootste problemen, hoef je niet de monsters recht voor je aan te kijken. En die zijn overal.

Alsof de dagelijkse realiteit een televisiekanaal is waarvan je kunt wegzappen

Een kind dat zijn ouders kwijt is, een donker huis dat al vanaf de stoep raar ruikt, een kat die vastzit, een flat op driehoog achter waar een kind en vrouw hoorbaar worden mishandeld. Het is al vaak gebeurd dat ik voor de zekerheid even stilstond bij een onheilspellende onregelmatigheid in het openbare leven. Later bleek dan tot mijn verbazing dat niemand anders dat had gedaan, terwijl er duidelijk iets mis was – soms al maandenlang.

Gelukkig zijn er vriendinnen en kennissen die zich bemoeien met mensen die in het uitgaansleven of het openbaar vervoer worden uitgescholden, belaagd of zelfs mishandeld. Zij vertellen mij dat het hen opvalt dat veel mensen het zien gebeuren, maar niemand iets doet. Alsof de dagelijkse realiteit een televisiekanaal is waarvan je kunt wegzappen. Daar doet een petitie niets tegen.

We moeten niet alleen op onszelf hoeven rekenen. We hebben het nodig dat alle volwassen mannen én vrouwen alert zijn dat we ons veilig door de openbare ruimte kunnen bewegen, want wij zijn daar allemaal aanwezig. Onze veiligheid is van iedereen. Daarom kan het voor idealisten geen kwaad om op hun omgeving te letten. Je kunt zoveel vaker helpen dan je denkt, en echt: we hebben je overal nodig.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons